Onneksi olkoon, Suomen hurja menestys body fitnessissä on huomioitu kansainvälisestikin ja sinä olit yksi kantavista voimista Santa Susannan joukkueessa ja toit EM-hopeaa. Miltä se tuntui kilpailu-urasi kovasti ylä- ja alamäkiä (sijoitusten puolesta) jälkeen olla Euroopan huipulla?
– Tämä on ollut pitkäaikainen haaveeni ja tavoitteeni, eli päästä edustamaan Suomea kansainvälisissä arvokilpailuissa. Sillä en ollut aikaisemmin kilpaillut kansainvälisissä kilpailuissa, en osannut asettaa itselleni realistisia tavoitteita sijoituksen suhteen, mutta sisimmissäni toivoin pääsyä finaaliin. Kilpailu oli kova ja kun palkintojen jaossa varmistui toinen sija, oli olo sanoin kuvailemattoman onnellinen. Tämä toi todella paljon puhtia matkalle kohti tulevaa, tästä on hyvä jatkaa.

Haastattelu jatkuu videon jälkeen.


Koska monet eivät tiedä taustaasi kilpailijana, kerrataanpa hiukan miten olet kisoissa pärjännyt. Miksi muuten aloitit kisaamisen tai treenaamisen salilla?
– Olen aloittanut kilpaurheilun jo hyvin nuorena. Taustallani on joukkuevoimistelua ja kilpa-aerobic. Sillä olen harrastanut kilpaurheilua jo nuoresta pitäen on se minulle hyvin luontaista. Kilpaileminen itsessään motivoi minua, se luo päämääriä sekä tavoitteita. Minulla oli ollut muutamia vuosia, jolloin en ollut urheillut tavoitteellisesti ja kaipasin itseni haastamista sekä kilpailemista. Lihaksikas ja urheilullinen vartalotyyppi on aina miellyttänyt silmääni ja fysiikka lajit olivat mielestäni kiehtovia. Niissä ei voi tulla liian hyväksi, vaan ne haastaa jatkuvasti kehittämään itseään.

Olet varmaan kasvanut kilpailijana näiden kolme kisa vuoden aikana?
– Henkinen kasvu on ollut merkittävää. Koska kilpailu uralleni on mahtunut sekä omien tavoitteiden täyttymisiä että pettymyksiä, on se avannut paljon oppimisen hetkiä sitten omasta fysiikasta että mentaalisesta puolesta. Miten käsitellä niitä onnen että surun hetkiä ja kuinka kääntää ne voitoksi. 

Urasi fitnesskilpailijana alkoi bikini fitnessistä vuonna 2015 Fitness Classicista. Miksi silloin valitsit bikini fitnessin?
Minulla ei silloin vielä ollut montaa salivuotta takanani ja koin olevani fysiikaltani lajiin sopivampi. Itse olin kuitenkin aina pitänyt silmät avoinna muutoksille ja meneväni kropan ehdoilla, eli kun kehitystä tulee tarpeeksi olen valmis vaihtamaan lajia. Fysiikkani kehittyi huimasti syyskauden aikana, solmittuani valmennus suhteen Sami Maaniemen kanssa, kevään kisojen jälkeen. Kävimme myös hänen kanssa usein keskusteluja mahdollisesta lajin vaihdosta tulevaisuudessa. Jyväskylän karsinnat 2015 oli minun viimeiset kisat Bikini Fitness kilpailijana. Olimme tehneet päätöksen lajin vaihdosta jo muutama viikko ennen kisaa. Sillä nautin kovaa treenaamisesta ja jos olisin tahtonut jäädä Bikini sarjaan olisi se johtanut siihen, että treenien suhteen täytyisi ruveta himmaamaan ja lisätä treeni ohjelmaan aerobisia salin sijaan. Pidemmällä tähtäimellä tiedän, että treenaaminen sellaisena ei enää olisi motivoinut minua.

Seuraavana vuonna eli 2016 siirryit body fitnessiin, voittamalla beginnersit.
Se oli ensimmäinen kisani Body Fitnesissä ja olo oli kuin olisi aloittanut puhtaalta pöydältä, ainoastaan entuudestaan minulla oli kilpailukokemus ja tieto miltä lavalla olo tuntuu. En realistisesti osannut odottaa itseltäni mitään ja jännitys oli kova, että olimmehan oikeilla raiteilla. Astuttuani ensikerran lavalle koin tämän olevan minun juttuni, olemus ja se miten kantaa itseäni lavalla vastasi enempi persoonaani.

Muutaman viikon päästä olit SM-kilpailussa toinen. Teitkö jotain muutoksia viimeistelystä vai mistä se oli kiinni?
– Tiesin SM-kisan olevan kova, sillä vastassani oli monta kilpailijaa joilla oli enempi kokemusta lajin parissa kuin minulla. Tuolloin toinen sija oli minulle kuin voitto ja tulokset tosiaan puhui sen puolesta, että lajin vaihto kohdallani oli oikea.

Ja taas vuosi kovaa treeniä ja sijoitus seitsemäs! Olit varmaan treenannut voitto silmällä pitäen, mutta et päässyt finaaliin. Mitä mietit kisan jälkeen?
– Seitsemäs sija ei vastannut tavoitteitani ja se luonnollisesti harmitti. Urheilussa tulee joskus niitä pettymyksen hetkiä, mutta miten sen käsittelee oppii vasta sitten kun kaikki ei mene kuin toivottu. En ollut tyytyväinen, mutten tahtonut jäädä siihen rypemään, vaan heti kisojen jälkeisenä päivänä lähdin salille, sillä halusin aloittaa treenit kevättä kohti.

Tämän vuoden Disturb Fitness Classicissa voitit ja vihdoinkin menestysputkesi jatkui EM-kisoilla. Oli varmaan helpotus, että pääsit EM-joukkueeseen kovien vuosien jälkeen?
– Seitsemäs sija syksyllä sai minut vain sisuuntumaan ja lähdin kevään kisakauteen tavoittelemaan EM-paikkaa itselleni. Kun voitto varmistui oli olo mielettömän onnellinen ja kiitollinen. Oli helpotus, että kevään kisoihin valmistautumiset onnistuivat huolimatta siitä, että kauttani varjosti loukkaantuminen, jonka vuoksi jouduin koko kevät kauden soveltamaan treenit jotka kohdistuivat ylä kehoon.


Teitkö valmistautumisessa jotain oleellisia muutoksia syksystä kevääseen?
– Teimme täysin erilaisen dieetin, jonka tiesimme jo entuudestaan toimivan minulle ja olevan minulle helpompi. Dietti vaikutti täten myös viikottaisten aerobisten määrään. Sain pidettyä niiden määrän hyvin pienenä koko dieetin ajan, joka vaikutti myös energiatasoihin.

Kerro miten tällä hetkellä treenaa?
– Treenaan viisi kertaa viikossa, kiertävällä treenijaolla. Menen aika fiilis pohjalta ja kuunnellen kehoa sen suhteen, että miten treenaan, jotta saisin siitä aina kaiken irti. Treenatessa käytän erilaisia eikoistekniikoita, mutta tällähetkellä painotan enemmän voimaan.

Ruokavaliosi eli miten syöt kisakaudella ja off seasonilla?
– Syön 5-6 kertaa päivässä ja ruokani koostuu sekä offilla että dieetillä pääosin samoista perus ruoka aineksista, riisi, kana, kananmuna, kaurapuuro. Off- kaudella pyrin pitämään kunnon siistinä, mutta kuitenkin nostamaan kalorit mahdollisimman ylös, jotta dieetillä kalorimäärät pysyisivät inhimillisillä tasoilla. Offilla en ole kuitenkaan armoton itselleni ruokailujen suhteen ja herkuttelen jos mieli tekee.


Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi kilpailuissasi?
– Seuraavaksi tähtäimessä ovat ainakin syksyllä pidettävät SM-kisat. Toiveena tietenkin, että  tämän vuoden kisakausi jatkuisi myös vielä niiden jälkeen.

Mitä parannettavaa sinulla vielä on mielestäsi eli kuinka aiot kehittyä eteenpäin kilpailijana?
– Mitään yksittäistä kehityskohdetta ei ole, vaan tavoitteena on enemmänkin kokonaisvaltainen kehitys. Aina on pilkkuja mitä hioa, oli se sitten kunnon tai esiintymisen suhteen.

Saat kiittää tai mainita muutaman sinua kannustaneen tai tukeneen henkilön tai yrityksen.
– Isoin kiitos kuuluu valmentajalleni Sami Maaniemelle ja koko Team Solanalle siitä kaikesta tuesta ja kannustuksesta. Kiitos myös kaikille lähimmäisilleni, erityisesti toinen puoliskoni sekä isä, jotka olitte myös Espanjassa kannustamassa ja tukemassa. Kiitos Peetu Lehmus kehonhuollosta!

Faktat
Syntymäaika – ja paikka: 6.7.1990 /Kerava
Asuu: Vantaa
Pituus: 161 cm
Paino: kisoissa 49-50 kg ja offilla 56-57 kg
Tiimi: Team Solana
Somekontaktitiedot: Instagram @elinannn

Kuvat: Tomi Rehell
Video: Tapani Moisala

 

TAKAISIN ETUSIVULLE =>