Euroopan mestaruuskilpailuissa on kova taso, mutta silti Suomen saleilla saattaa piileskellä potentiaalisia naisia, jotka kertaheitolla voivat nousta EM-mitaleille. Näin juuri kävi Kirsi Pelamolle, joka toi EM-hopeaa sarjassa – 168 cm.

Suomen huippuhieno body fitness -menestys oli musertavaa, vaikka kaikkein kirkkainta mitalia sieltä vielä tullut, mutta jokainen suomalainen yleisen sarjan kilpailija toi mitalin kotiin ja se on todella kova juttu! Tästä kiitos kovaa treenaaville kilpaiijoille, mutta myös asiantunteville valmentajille ja tuomareille, jotka ovat näyttäneet tien menestykseen ensin Suomessa ja sitten maailmalla.Nyt esittelemme 3morereps-comin lukijoille Kirsi Pelamon, yksi neljästä supermenestyjästämme body fitnesisssä.

Voitit Suomessa Fitness Classicissa yleisen sarjan ja mastersit. Sitten EM-kisoissa tuli hopeaa alle 168 cm sarjassa. Mistä oikein tulit yhtäkkiä fitness-sceneen?
Lyhyesti sanottuna: salilta. Tein tietoisen päätöksen jo kauan ennen kisoja, etten julkaise kuntokuvia tai muutenkaan ”mainosta” somessa kisaprojektiani. Koin, että olisin luonut sillä itselleni turhia paineita ja tarpeetonta vertailua muihin kilpailijoihin; kuvat eivät kuitenkaan kerro koko totuutta.


Olitko suunnitellut kilpailemista jo kauankin?

– Keväällä 2016 hankin valmentajan ja tähtäin asetettiin 2 vuoden päähän mastersien SM-kisoihin. Halusin kuitenkin sitä ennen kokeilla miten oma pää kestää dieettaamista ja onnistuneen välidieetin jälkeen kisa-ajatukset alkoivatkin konkretisoitua. Meni kuitenkin melko pitkään ennen kuin sanoin yleisesti ”ääneen”, että kisat ovat tavoitteena.

Minkälainen urheilutausta sinulla on? Miten aloit treenaamaan ja koska?
– Olen aina tykännyt liikkua ja lukioikään asti harrastin kilpauintia. Sen jälkeen kuvioissa oli mukana niin itsepuolustusta, kuntosalia kuin ryhmäliikuntaa ja lenkkeilyä. Osittain sattumien kautta fitness-lajit alkoivat kiinnostaa enemmän ja samoihin aikoihin (v. 2016) tarjoutui mahdollisuus päästä treenaamaan salin puolella tavoitteellisesti.


Minkälaista on kilpailla voitokkaasti?

– Kultsan kisat olivat minulle ensimmäiset, niin en osannut odottaa oikein mitään, koska en tiennyt miltä näytän lavalla. Tavoitteena oli tietysti olla parhaassa mahdollisessa kunnossa ja katsoa mihin se riittää. Palkintojenjaossa odotin kuulevani nimeni heti kuudennesta sijasta alkaen ja tunne oli epätodellinen kun voitinkin molemmat sarjat ja vieläpä täysin tuomariäänin! Voittojen myötä sain valita osallistunko EM-kisoissa yleiseen vai masters-sarjaan. Lähdin ennakkoluulottomasti mittaamaan tasoani yleiseen sarjaan eikä minulla näin ollen ollut suuria odotuksia sijoituksesta vaan päätavoite oli paras mahdollinen kunto ja onnistuminen lavalla. Yllätys oli taas melkoinen kun ylsin hopealle vaikka olinkin porukan vanhin ja vieläpä ensikertalainen. Fiilikset menestyksestä ovat huikean hyvät ja meni pitkään ennen kuin ymmärsin oikeasti mitä olen saavuttanut.

Oliko EM-kilpailussa mitään sellaista mikä yllätti sinut?
– Minua oli varoiteltu muun muassa aikataulujen venymisestä ja kisajärjestelyjen ontumisesta. Olin ilmeisesti osannut varautua kaikkeen kuitenkin riittävän hyvin, koska asiat sujuivat mallikkaasti. Stressiä vähensi myös huomattavasti se, että oma valmentajani oli mukana ja hän piti huolta viimeistelyistä muuttuvissa olosuhteissa. Lisäksi korvaamattoman avun ja tuen sain Suomen joukkueen huoltotiimiltä: ei varmaan olisi tullut ongelmaa, jota he eivät olisi kyenneet ratkaisemaan.


Suomella oli mahtavat kilpailijat body fitnessissä. Mistä luulet, että olimme niin hyviä joukkueena (kaikki toivat mitalin)?
Suomessa body fitness alkaa olemaan suosittu laji ja harrastajia niin paljon, että taso on noussut. Uskon, että kansainvälisen menestyksen myötä suosio nousee edelleen ja lavoille saadaan entistä parempia kilpailijoita. Myös muuttunut tuomarilinja varmasti rohkaisee naisia body fitnekseen pariin, koska nykyään on mahdollista pärjätä naisellisella ja ei-niin-massiivisella fysiikalla. Iso osa menestyksestä löytyy kuitenkin valmennuksen kehittymisestä: valmentajat ovat koulutetumpia, jolloin salin ja keittiön puolella tehdään asioita suunnitelmallisemmin. Myös urheilijat itse satsaavat lajiin enemmän ja ymmärtävät, että fitness on huippu-urheilua, johon on panostettava ympäri vuoden.

Mitä muuten pidit Santa Susannan matkasta?
Matka oli upea kokemus ja järjestelyt Suomen Fitnessurheilu ry:n puolesta olivat hyvät ja toimivat . Oli myös hienoa, että joukkue oli iso: yhtenäiset Suomi-asut ja kovaääninen kannustus katsomossa olivat omiaan nostattamaan fiiliksiä.


Mitkä ovat mielestäsi parhaat puolesi ja missä sinulla olisi vielä kehitettävää?

– Olen aina luullut, että rakenteeni ei sovi missään tapauksessa fysiikkalajeihin, mutta se taitaakin olla vahvuuteni. Selkä-hartialinja on parhaiten kehittynyt, mutta lihasmassaa tarvitaan kuitenkin lisää joka puolelle. Uskon, että minulla on edessä vielä useampia hyvän kehityksen vuosia, koska tavoitteellista kuntosaliharjoittelua on takana vasta 2 vuotta.

—– MAINOS —–—– MAINOS —–

Kerro miten tällä hetkellä treenaat?
– Tällä hetkellä treenaan kaikki lihasryhmät kaksi kertaa reilun viikon aikana. 1. kierto on raskaita perusliikkeitä ja toinen enemmän volyymiä. Pidän tärkeänä monipuolista harjoittelua, unohtamatta raskasta perustreeniä, koska se on kaiken perusta. Nykyään moni haksahtaa jo treeniuransa alussa netistä poimittuihin erikoisiin kikkailuihin. Heti kun tein päätöksen kisoihin osallistumisesta aloitin myös poseerausharjoituksissa käymisen: usein unohdetaan, että poseeraaminen on meille lajinomaista harjoittelua. Nyt harjoituskaudella treenaan poseerauksia itsekseni noin kerran viikossa ja kisakaudella päivittäin. Ohjatuissa poseerausharjoituksissa käyn aina kun mahdollista niin harjoitus- kuin kisakaudella. Lihashuoltoa pyrin tekemään päivittäin, koska huomaan sen vaikuttavan suotuisasti mm. palautumiseen. Erilaiset aerobiset treenit ovat mukana pienessä määrin myös harjoituskaudella.

Ruokavaliosi eli miten syöt kisakaudella ja off seasonilla?
– On mielestäni tärkeää syödä ruokavalion mukaan ympäri vuoden. Tämän vuoksi esimerkiksi kisadieetille siirtyminen ei juurikaan muuttanut normaalia arkeani, koska vain ruokamäärät muuttuivat. Ruokavalioni koostuu niin sanotusta normaalista ruuasta, eli kanasta ja kalkkunasta, riisistä, pastasta, puurosta ja kasviksista. Tykkään myös leivästä ja hedelmistä, joita löytyykin näin kasvukaudella lautaseltani. Rasvaa saan mm. pähkinöistä ja lesitiinistä. Off seasonilla on tietysti enemmän vapauksia, kuten sovitut vapaasyöntipäivät.

Mikä on seuraava tavoitteesi?
– Ensisijainen tavoitteeni on saada lisää lihasmassaa syksyn 2019 Nordic Fitness Expoon mennessä. Suurena haaveena on päästä edustamaan Suomea mastersien MM-kisoihin. Uusi tavoite on siis asetettu ja teen tinkimätöntä työtä sen eteen!


Saat kiittää tai mainita muutaman sinua kannustaneen tai tukeneen henkilön tai yrityksen.

– Isot kiitokset loputtomasta kärsivällisyydestä ja tuesta perheelle, läheisille ja ystäville. Kisadieetti on hyvinkin itsekästä aikaa, mutta silti sitä ei pysty viemään yksin läpi. Valmentajani Juha Sjögrén, jonka huikea ammattitaito ja tietämys asioista hakee vertaistaan. Molemminpuolinen luottamus on kaiken a ja o. KIITOS! Arja ”Aikku” Halmo, jota voisin kutsua Ihmeidentekijäksi, mahdollisti opeillaan sen, että pystyin liikkumaan ja esiintymään lavalla parhaalla mahdollisella tavalla. Olen ikionnellinen sinusta!Training House tarjoaa mahtavat puitteet rakentaa fysiikkaani entistä paremmaksi ja Sporttimekalta saan juuri ne lisäravinteet mitä urheilijana tarvitsen lihaskasvun tueksi.

Faktat
Syntymäaika – ja paikka: 13.9.1980 Rauma
Asuu: Rauma
Pituus: 166 cm
Paino: kisoissa ja offilla: 56kg / 63kg
Tiimi: Team Sporttimekka
Somekontaktitiedot: IG: kirsipelamo

Kilpailu-ura
2018 EM-kilpailu body fitness – 168 cm       2
2018 Fitness Classic body fitness – 168 cm 1
2018 Body fitness Masters 35 + 163 cm       1

Kuvat: Tomi Rehell

Lue vanhempia uutisia=>