Sunnuntaina eli viimeisenä kilpailupäivänä oli vuorossa suosittu bikini fitness.

Näyttävä wellness–sarjat avasivat EM-kilpailujen toisen päivän. Laji oli mukana ensimmäistä kertaa EM-tasolla viime kevään ja vakuutti jo silloin oman paikkansa. 2017 wellness –sarjat kilpailitiin kaikissa suurimmissa kv-kilpailuissa ja osallistujamäärät ovat kasvaneet vauhdilla. Uudet lajit tapaavat kehittyä kovaa vauhtia ensimmäisinä vuosinaan ja niin on tapahtunut myös wellnessissä. Laji on alun perin kehitetty Etelä-Amerikassa, mutta euroopassakin on päästy jo pitkälle.

Karoliina Kangaskolkka (keskimmäinen)

Suomen ensimmäiset kansainväliset wellness-edustajat olivat Karoliina Kangaskolkka ja Emma Järvelä. Oli mahtavaa nähdä, että heti ensimmäisistä kotimaan kilpailuissa löytyi oikea linja ja uuteen lajiin saatiin heti kansainväliselläkin tasolla menestyvät edustajat!

Karoliina kilpaili sarjassa -163 cm ja otti hienosti finaalipaikan ollen lopputuloksissa kuudes. Wellness on selkeästi Karoliinan laji ja hänen olemuksensa on juuri tähän lajiin sopiva. Fysiikka on tasapainoinen ja sitä on mahdollista vielä kehittää joka tasolla lajikriteerien rajoissa.

Emma Järvelä (toinen oikealta)

Emman oli sarjassaan -168 cm semifinaalin jälkeen kiinni mitalissa, mutta finaalissa italialaiskilpailija kiilasi ohi ja Emman sijoitus oli neljäs. Emman fysiikka ja olemus sopivat myös todella hyvin wellnessiin. Nuorena kilpailijana hän tarvitsee vielä kuitenkin vähän hiomista, mutta mahdollisuudet korkeimmille sijoituksille ovat täysin olemassa.

Bikini fitness
EM-kilpailujen päätöspäivä on jo muutaman vuoden ollut bikini fitness –fanien unelma. Bikini-sarjoja on paljon, mutta niin on kilpailijoitakin ja taso on etenkin finaaleissa jäätävä! Lajia ovat viime aikoina hallinneet venäläiset muutamaa ukrainalaisvoittajaa lukuun ottamatta. Nyt Venäjä toi EM-kilpailuihin ennätyksellisen suuren 90 henkisen joukkueen, jossa oli lähes kaikkiin bikini-sarjoihin monta edustajaa.  Venäjä voitti kuitenkin lopulta kahdeksasta avoimesta sarjasta kolme, mikä on vähemmän kuin viime aikoina arvokilpailuissa. Sarjavoittajia tuli nyt lisäksi kaksi Ukrainasta sekä yhdet Liettuasta, Portugalista ja Espanjasta. Tämä kertoo siitä, että muuallakin on päästy jyvälle siitä, mitä bikinissä menestyminen vaatii ja lajin kärki tasoittuu sekä kansainvälistyy. Kilpailijoiden kannalta tämä kehitys tarkoittaa sitä, että menestyäkseen jokaisen yksityiskohdan on oltava loistavalla tasolla. Minkään alueen ihan ok tekeminen ei enää riitä edes semifinaaleihin.

Kultsan EM-karsinnassa nähtiin, että myös Suomen bikini fitness –lajin kokonaistaso on noussut huimasti. Erityisen kova kärki oli sarjassa -164 cm, jonka finalisteista olisi helppo kuvitella jokaisen menestyvät kv-lavoillakin. Meillä on jo ollut aiempina vuosina yksittäisiä menestyjiä aina maailman mestaruuksiin asti, mutta nykyään arvokilpailuista voidaan alkaa pikkuhiljaa odottaa isommallakin rintamalla kovia sijoituksia.

Huomaa myös, että meillä ollaan bikinin valmennuksessa selkeästi oikealla linjalla ja lajin vakiinnutettua asemansa tulee sen pariin koko ajan enemmän lahjakkaita sekä motivoituneita kilpailijoita. Bikini fitness on kokenut lyhyessä ajassa evoluution kilpailusta, jossa hyvillä esiintymistaidoilla ja kauniilla olemuksella saattoi pärjätä vaikkei fysiikka olisi täydellinen lajiksi, joka vaatii täydellistä kuntoa ja valtavasti omistautunutta treeniä.

Kaikki Suomen Bikini juniorit finaalissa!
Suomella oli kolme edustajaa junior-sarjoissa: Iida Peltonen ja Sanna Paasimaa kilpailivat junior bikini fitness -166cm ja Reetta Virtanen +168cm–sarjoissa.

Sanna Paasimaa (toinen  vasemmalta), Iida Peltonen (kolmas vasemmalta)

Iida ja Sanna tekivät todella kovat suoritukset ja ottivat molemmat paikan kuuden parhaan joukossa. Etenkin Iida erottui porukasta heti ja suomalaiskatsomossa laskeskeltiin jo mahdollisuuksia mitaliin. Iidalla on todella hyvä rakenne ja juuri sopivasti lihasta tähän lajiin. Iidan heikkous oli kuitenkin tässä kilpailussa poseerausasennot, joista hänelle huomautettiin muutaman kerran. Tässä line-upissa Iidalle olisi riittänyt hyvin maltillinen poseeraustyyli, mihin suuntaan hän korjasikin suoritustaan loppukilpailuun. Lopputuloksena Iidalle hieno neljäs sija. Hieman kieltämättä kaivelee se, että hän oli tasapisteissä pronssimitalistin kanssa. Nyt hän Iida sai kuitenkin arvokasta kokemusta kilpailemisesta kovassa sarjassa ulkomailla ja sen avulla mitalisijat ovat hänelle täysin mahdolliset hyvinkin lyhyellä aikavälillä!

Reetta Virtanen (toinen oikealta)

Sanna meni finaaliin toisesta vertailusta ja nosti osakkeitaan kilpailun kuluessa koko ajan. Sanna on todella kaunis kilpailija ja esiintyy loistavasti. Poseeraus ei hajonnut vaikka kisa kesti kauan ja lavalla oli todella kuuma. Sanna teki jopa vielä vahvemman suorituksen finaalissa ja nosti itsensä viidenneksi, vaikka lähti finaaliin kuudentena tasapisteillä seitsemänneksi sijoittuneen kilpailijan kanssa. Sijoituksen lisäksi Sannalle arvokasta kokemusta, jonka avulla seuraava tavoite voidaan asettaa hyvinkin korkealla.

Reetta Virtanen voitti Kultsalla sekä juniori- että avoimen sarjan ja valitsi lähtevänsä EM-kilpailuihin junioreihin. Hyvä päätös, sillä juniori-vuosia on kuitenkin aina rajoitettu määrä ja ne kannattaa hyödyntää kisaamalla vertaisiaan vastaan! Reetta osallistui EM-kilpailuihin jo viime vuonna ja nyt hänen selkeä tavoitteensa oli kirkastaa sijoitusta.

Reetta häviää vähän rakenteessa sarjansa parhaille kilpailijoille. Asenteellaan hän puolestaan voi hyvänä päivänä voittaa kenet tahansa! Toisen vertailun kautta finaaliin ja siellä hieno i-kävely ja vertailut. Reetta on lavalla kuin kotonaan ja saa kaiken näyttämään helpolta ja hienolta. Etupose on persoonallinen, mutta ehkä paras juuri hänelle? Reetta on hieno esimerkki siitä, miten määrätietoisella treenillä saa menestystä.

Vahva edustus Bikini Fitness Masters –sarjoissa
IFBB teki päätöksen ottaa bikini ja bodyfitness masters-sarjoihin ikäluokat käyttöön 2017 marraskuussa. Suomessa nämä sarjat järjestettiin heti ensimmäisissä mahdollisissa kilpailuissa kevään EM-karsinnassa ja ne saavuttivat suuren suosion. On fysiikan kannalta aivan eri asia kilpailla esim. 46-vuotiaana 35-vuotiata vastaan kuin oman ikäisiään. Aikuisetkin treenaajat tarvitset esikuvia ja tavoitteita, joko urheiluharrastusta aloittaessaan, lajia vaihtaessaan tai elämän tilanteen vihdoin antaessa mahdollisuuden kovempaan panostamiseen. Muutama vuosi sitten monen keski-ikää lähestyvän tavoite oli juosta maraton, nyt se on monelle bikini fitness -kuntoon pääsy. Ja mikä sen hienompaa, että parhaiden tie käy nyt EM-lavoille!

Hopeaa, pronssia ja pistesijoja
Sarjassa -40v -163 cm kilpaili karsinnan sarjavoittaja ja yleisen sarjan finalisti Mervi Kuorilehto. Merviä ei uskoisi masters-kilpailijaksi, vaan paljon nuoremmaksi niin fysiikan kuin yleisolemuksen puolesta. Mervi oli huippukunnossa, otti paikan ykkösvertailusta ja kamppaili tyylikkäästi itä-eurooppalaisia kilpasiskojaan vastaan. Mervi nosti osakkeitaan finaalissa jääden vain pisteen päähän neljännestä sijasta.

Anne Eronen lähti samaan sarjaan parantamaan omia arvokisasuorituksiaan. Ja parannusta olikin tullut niin kuntoon kuin esiintymiseen. Viimeksi Anne vähän hukkui EM line-uppiin, mutta nyt hänen meininkinsä oli sellaista, että hän erottui per heti! Anne jäi vain aavistuksen finaalipaikasta ja toivottavasti jatkoa nähdään vielä.

Tiia Alasimi (keskellä) Sari Lilja (oikealla)

Sarja -45v. kilpailtiin yhtenä kategoriana. Siinä Suomea edustivat upeat Sari Lilja, Tii Alasimi ja Suvi Lahtinen. Kolmikosta parhaiten menestyi lopulta Tii Alasimi ollen sarjan viides. Tii ei oikein päässyt esille semifinaalissa, jossa ensimmäiseen vertailuun otettiin neljä pitkää ja näyttävää kilpailijaa Suomen Suvi Lahtisen ollessa yksi heistä. Suvi suorastaan loisti alkukilpailussa, mutta huonosta olosta johtuen paketti hajosi finaalissa ja lopullinen sijoitus oli kuudes. Tiin hieno kokonaisuus pääsi puolestaan paremmin esille finaalissa, kun väkeä ympärillä oli vähemmän. Suomen karsinnan voittanut Sari Lilja sortui hieman yliyrittämiseen eikä onnistunut suorituksessaan yhtä hyvin kuin Kultsalla. Vaikka kunto oli hyvä, tällä tasolla kohtalona jäädä ulos finaalista.

Marika Harjunpää vasemmalla (2. sija) ja Linda Sonntag oikealla (3. sija)

Master bikini fitness +45v. kilpailtiin myös yhtenä kategoriana ja siinä tulessa olivat Marika Harjunpää ja Linda Sonntag. Molemmilla oli kunto kohdallaan ja he tekivät vahvat lavasuoritukset. Lopputuloksena hopea Marikalle ja pronssi Lindalla. Pienestä oli kiinni ettei kirkkainta mitalia saatua Suomeen, sillä sarjan voittajakolmikolla oli kaikilla vain yhden pisteen ero toisiinsa finaalissa.

Bikini fitness
Fitness Classicissa loistanut sarjan -158 cm Asha Nabulime hoiti eliminaatiokierroksen odotetusti, mutta finaalipaikkaa ei auennut. Asha on näyttävä kilpailija, mutta hävisi vielä kärjelle kunnon tasaisuudessa. Ashalla on hyvät raamit tähän lajiin ja välimatka kärkeen on täysin kurottavissa kiinni.

Emmi palkintojen jaossa (toinen vasemmalta)

Emmi Nenonen voitti edellisenä vuonna tällä samalla lavalla sarjan -162 cm EM-pronssia. Nyt tavoite oli jopa korkeammalla ja Emmin kunto myös sen mukainen. Vuodessa oli erinomaista onnistuttu parantamaan ja Emmi esiintyi sen mukaisesti heti lavalle astuessaan. Emmi on kansainvälisen tyylikäs ja mielettömän linjakas kilpailija, joka tulee esille millä tasolla tahansa kilpaillessaan. Nyt sarjan kärki oli niin tasaisen kova, että lopputuloksiin vaikutti jo sekin, mitä osa-aluetta tuomaristo painotti eniten. Emmi vei sarjaa mallin ja linjojen perusteella, mutta jäi hieman atleettisuudessa ja lihaksikkuudessa mitalisteille. Tällä kertaa atleettisuus vei voiton ja Emmille neljäs sija tasapisteillä pronssimitalistin kanssa.

Johanna Guessous kuvan keskellä

Johanna Guessous kävi hakemassa muutamaa viikkoa ennen Fitness Classicia arvokkaan sarja-voiton Oslo GP:sta ja kunto oli kohdallaan myös EM-kisoissa. Hänellä on ollut matkan varrella haasteita poseerausten kanssa, mutta nyt kaikki onnistui hyvin. Johannalla on todella kolmiulotteinen fysiikka ja hän tuli esille hyvin omassa sarjassaan. Tänä keväänä Johanna meni kuntonsa suhteen kuitenkin koko ajan bikini fitnessin lajikriteerien rajoilla. Tähän line-uppiin hän oli vähän liian lihaksikas ja kireä, sillä sarjan kärki edusti rakenteellisesti huippua sekä hieman virtaviivaisempaa tyyliä. Johanna jäi nyt ilman finaalipaikkaa, mutta sellaisista syistä ettei itsekään voinut olla liian pettynyt.

Anette Virkki lavalla (kolmas vasemmalta)

Anette Virkki oli ensimmäistä kertaa arvokilpailuissa ja hoiti tonttinsa sarjassa -172 cm mallikkaasti. Anetten kunto oli hyvä ja hän näytti lavalla tyylikkäältä. Anette kuitenkin antoi tällä kertaa liikaa tasoitusta muille poseerauksissa sekä epäsiistillä värillä. Kun kaikki yksityiskohdatkin jatkossa napsahtavat kohdalleen on Anettella täydet mahdollisuudet kovemmillekin sijoituksille.

Tua Wikholm lavalla (kolmas vasemmalta)

Tua Wikholm otti EM-edustuspaikan ensimmäistä kertaa Suomessa kilpaillussa ”superpitkässä” bikini fitness +172cm sarjassa. Tua on näyttävä ja lahjakas atleettinen kilpailija. Pärjätäkseen sarjansa huipuille hänen täytyy kuitenkin vielä hioa fysiikkansa hieman virtaviivaisemmaksi ja kuntoa tasaisemmaksi.

Pisimmän sarjan teki Tuan lisäksin supermielenkiintoiseksi myös se, että viime vuoden tätä kategoriaa ja koko bikini fitness –lajia dominoinut Nataly Lugovskih teki yllättäen paluun kisalavoille ja vielä amatöörien EM-kilpailuissa. Sarjan EM-finaali on jäätävää katsottavaa, kun upeat pitkät kilpailijat tekivät suorituksiaan ja vertailuissa tuomarit saivat olla todella tarkkoina, jotta tähän joukkoon saatiin järjestys. Lopputuloksissa ykköseksi nousi Ukrainan Maryna Oborska, joka voitti myös lajin overallin. Ukrainalainen oli myös omaan silmääni tässä kilpailussa paras ja olikin hieno nähdä, vaikka suuresti ihailen Lugovskihin tyyliä, ettei vanhoilla meriiteillä voiteta mestaruuksia!

Teksti ja kuvat: Aino-Maija Laurila
Pääkuva: Tomi Rehell

Suomen piskuinen, mutta kovaääninen kannustajoukko sunnuntaina

Lue vanhempia uutisia=>