Yksi tämän hetken kuumimpia nimiä men’s physique -lavoilla amatööreissä on Gambiassa syntynyt, mutta Suomen joukkueeseen tiiviisti kuuluva Momar Bah, joka tunnetaan rentona kaverina ja joukkueen piirissä varsinaisena teemuselänteenä, joka auttaa muita uusia kilpailijota kisamatkoilla.

3MOREREPS.comilla on suuri kunnia saada kautta aikojen toiseen haastatteluun heti EM-voittaja, jolla on paljon sanottavaa ja annettavaa meille kaikille. Joten aloitetaan haastattelu ja otetaan selvää kuka on mies nimeltä Momar Bah.

Haastattelu alkaa videon jälkeen

Löit itsesi kaikkien tietoisuuteen 2016 Jyväskylän karsinnassa ja heti sen perään SM-kisassa, jossa voitit ylivoimaiseen tyyliin mestaruuden. Miten oikein päädyit nousemaan lavalle?
Olin pelannut aikaisemmin eli lähes koko ikäni fudista ja kävin satunnaisesti salilla treenailemassa. Halusin kuitenkin oppia treenaamaan kunnolla,  näin Kalle Aaltosen silloin salilla valmentamassa Pasia, joka oli hyvässä kunnossa. Kalle näyttikin minulle salilla liikkeitä. Intoa kuntosaliharjoitteluun lisäsi kun kävin katsomassa Lahdessa NFE kilpailut 2015, josta se ajatus sitten lähti. Pian olinkin koukussa lajiin ja keskusteltuani Kallen kanssa kilpailemisesta innostuin lähteä harjoittelemaan tavoiteellisesti kohti men´s physique kilpailuja. Olen nyt treenannut tavoitteellisesti noin kolme vuotta. Ennen ensimmäisiä kisoja ehdin treenata noin 7 kuukautta, toki urheilutaustastani oli paljon hyötyä myös tähän lajiin. Olen tainnut saada hyvät geenit lajiin jo äidin maidosta.

Voitit viime vuonna Ben Weider Legacy Cupissa oman sarjasi, mutta jäit SM-kisassa kakkoseksi. Se oli varmaan paha paikka, kun MM-edustus vietiin aivan naaman edestä?
Kieltämättä kyllä se oli mulle iso pettymys sillä tavoitteena oli päästä MM-kisoihin. Joskus häviää ja joskus voittaa. SM-kisan jälkeen oli nopeasti koottava itsensä sillä aikaa oli vain niukasti kun piti nousta jo BWLC- lavalle, jossa nappasin sen mitä minulle kuului, eli kultasin mitalli. Toisaalta SM-kisassa hopea sijoitus sai minut vaan tekemään entistä enemmän töitä ja laittamaan isot tavoitteet tälle vuodelle 2018.

Ennen Disturb Fitness Classicia kävit kokeilemassa kisaamista Maltan Diamond Cupissa ja sieltä tuli voitto. Minkälainen fiilis oli päästä takaisin voitonmakuun?
Olin tehnyt ennen Maltaa niin paljon töitä että minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin lähteä tavoittelemaan sitä kultasinta mitallia. Samassa kisassa oli mukana elite ranking pistesijan ensimmäinen ja ylivoimaisin pisteissä oleva Mohamed Ferjani, jonka kanssa muuten ystävystyin Maltan kisamatkalla. Mohamedin voittaminen kyllä tuntui aivan upealta, sillä hän ollut äärimmäisen kova koko kauden. Voittaminen loi uskoa tuleviin Fitness Classic kisoihin, sillä tavoitteena oli saada EM-kilpailupaikka.

Momar Bah, Suomi – Euroopan mestari 2018!

Olet kulkenut kovan, mutta menestyksekkään tien Euroopan mestariksi. Mikä on ollut se kaikkein tärkein asia urallasi?
Fitness- urheilu vaatii todellakin omistautumista 100 %.sti. Vaikka välillä on ollut erittäinkin haasteellista  rakkaus lajiin ja kova työskentely on sitten aina palkittu. Tärkeintä on mielestäni pettymysten ja häviöiden jälkeen nousta ylös ja tehdä entistä kovemmin töitä sen unelman eteen jonka haluat saavuttaa. Pitää myös muistaa, että vaikka yksin lavalla seistään, ympärille tarvitsee hyvän porukan ja tukea. Olen ollut onnekas että lähelläni on ollut ja on ihmisiä jotka ovat auttaneet ja tukeneet silloin kun sitä on tarvittu. Olen joutunut luopumaan monestakin asiasta mutta tilalle on fitness-urheilun kautta tullut paljon hyvää.

Santa Susannassa sinusta tuli ikuisesti muistettava urheilulegenda, sillä ei Suomessa ole turhan montaa EM-voittajaa missään lajissa. Miltä tuntui voittaa EM-kulta?
EM-kulta oli ollut jo vuonna 2017 minulle tavoite, silloin se jäi kuitenkin saavuttamatta. Kuuntelin ja otin nöyränä palautetta vastaan kisojen jälkeen ja lähdin tavoittelemaan ja rakentamaan fysiikkaani palautteiden pohjalta. Se fiilis kun niemesi sanotaaan viimeisena ja tajuat että olet voittanut kultaa oli  jotain sanoin kuvaamatonta. Se tunne kun seisoin lavalla ja maamme laulu soi, oli todellakin herkistävää. Kaikki ne lukemattomat tunnit salilla, kova dietti ja myös rahallinen panostus palkittiin. Oli todella hienoa että sain edustaa Suomea ja tuoda kotiin kultamitallin.


Olet ollut nyt Santa Susannassa kaksi kertaa. Minkälainen paikka se sinun mielestäsi on ja minkälaista on olla kisassa, jossa yli 1100 kilpailijaa?
Santa Susanna on yksi mun lempparipaikoistani. Santa Susannassa on suurta urheilun tunnelmaa kun kisat ovat siellä käynnissä. Kisapaikkana se on loistava ja  todella tilava  ja lava on äärimmäisen iso. Kisat oli järjestetty hyvin toki odottelua tulee  tuollaisella määrällä kilpailijoita. Tärkeää on keskittyä omaan tekemiseen. Itse pidän myös siitä että pääsen tutustumaan muiden maiden huippuihin, ja vaihtamaan ajatuksia kilpailemisesta ja elämästä yleensäkin.  Olin täysin yksin Maltan kisareissulla joka opetti mulle todella paljon. Santa Susannassa tiesin, että olen hyvässä kunnossa, joten pystyin pitämään rennonfiiliksen ennen kisoja ja viemään hyvän paketin lavalle. Aina kyllä jännittää, varsinkin ensimmäisellä kierroksella, mutta lavalle astuminen ja esiintyminen tuollaisessa paikassa on jotain käsittämättömän hienoa. Nautin siitä niin paljon.

Kerro miten tällä hetkellä treenaat?
Treenaan tällä hetkellä noin 5-6 kertaa viikossa, lisäksi noin 1-2 cardiota mukana. Pyrin pitämään kunnon ympäri vuoden siistinä, jotta on helpompaa lähteä diettaamaan. Tärkeintä harjoittelussa on keskittyä siihen mitä teet ja tehdä se kunnolla. En tee mitään ihme kikkailuja vaan luotan siihen perustekemiseen ja perusliikkeisiin myös salilla. Olen nyt keskittänyt huomiota palautumiseen. Unen ja levon merkitys korostuu kun kisaa paljon. Ilmaseksi ei tuu kyllä mikään, paljon joutuu tekemään töitä sen eteen että ollaan tässä missä ollaan.

Ruokavaliosi eli miten syöt kisakaudella ja off seasonilla?
Kisakaudella syön perus diettiruokaa mutta monipuolisesti. Useilla on käsitys että diettiruoka on pelkkää kanaa, riisiä ja parsakaalia. Tässä haluan kiittää Jani Lembergiä, sillä hyvä valmentaja opettaa eikä vaan anna ohjeita. Jani on opettanut paljon diettaamisesta ja oman ruokavalion koostamisesta,  niin että pärjäisin myös itse tulevaisuudessa. Dietillä pyrin syömään monipolisesti, katson vaan että ne mahtuvat mun makroihin. Olen kotoisin Gambiasta jossa meidän perusruokana oli usein kala, kana sekä riisiruoat, joten tällainen ruokavalio on minulle jo lapsesta saakka tuttua. Mulla ei ole ollut sellasta kunnon off season kautta, mutta noina muutamina kuukausina, olen syönnyt rennosti mutta siististi. Toki herkkujakin tulee syötyä, mutta niitä syön myös dietillä (se on mun salaisuus kovaan kuntoon J ) diggaan tehdä ruokaa joten teen paljon erilaisia kotiruokia aivan laidasta laitaan. Suurimpia off season herkkujani ovat pähkinät ja murot (löytyy neljää eri laatua tälläkin hetkellä kaapista), joita voin nauttia jopa päivittäin.


Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi kilpailuissasi? Aiotko voittaa maailmanmestaruuden, IFBB World Rankingin tai siirtyä ammattilaiseksi? Sinullahan on ovet auki joka paikkaan.

Tälle vuodelle tavoitteenani olisi saavuttaa Elite Rankingissa kärkisija. Uskon että mahdollisuuteni saavuttaa kärki on hyvä, mutta kansainvälisesti kilpaileminen on taloudellisesti haastavaa ja kallista. Vaikka olen kokopäivätyössä, ei rahat meinaa riittää kaikkiin kv-kilapailuihin joihin haluaisin osallistua. Pyrin kuitenkin pääsemään vielä 3-4 kv-kilpailuun ennen MM-kilpailuja. Yksi iso unelmani on vielä voittaa SM-kisojen overall, joka minulta vielä siis puuttuu. Syksyllä aion tuoda parhaimman fysiikkani lavalle, syksyllä siis taistellaan SM—kisojen voitosta sekä mahdollisesta overall-voitosta. Iso tavoite on myös napata kärkisija MM-kisoissa 2018. Tämä vuosi on minulle elämäni tärkein amatöörikilpailu- vuosi jaa haluan saavuttaa ja voittaa kaikki mitä on voitettavissa. Sitten lähdetään rakentamaan fysiikkaa ensivuodelle ja katsotaan riittääkö se Elite Pro:hon, joka on tulevaisuuden tavoitteeni.

Mitä parannettavaa sinulla vielä on mielestäsi eli kuinka aiot kehittyä eteenpäin kilpailijana?
Aina on parannettavaa, sillä tässä lajissa ei voi koskaan olla ”täydellinen”. Kilpaileminen koostuu monesta osa-alueesta, fysiikan lisäksi esiintymistä ja poseerausta voi aina hio täydellisemmäksi. Kuten ja aikaisemmin mainitsin myös palautuminen, lepo sekä kehonhuolto pitää olla balanssissa. Tärkeää on pysyä terveenä ja välttää loukkaantumisia, jotta voi harjoitella kokonaisvaltaisesti ja nousujohteisesti. Henkinen puoli unohdetaan usein tai siitä ei ehkä puhuta tarpeeksi vaikka kilpaileminen ja diettaaminen on myös henkisesti välillä todella raskasta. kilpailijana näen että on tärkeää myös välillä osata irrottautua fitnes-urheilusta ja saada ajatukset johonkin muuhun, kuten vaikka viettämällä aikaa perheen ja läheisten kanssa. Viikonloput yritän pyhittää muullekuin urheilulle  kuten viettämällä aikaa lapseni ja perheen kanssa.

Saat kiittää tai mainita muutaman sinua kannustaneen tai tukeneen henkilön tai yrityksen.
Haluan kiittää Jani Lembergiä, sillä hän oli se joka uskoi minuun ja seisoi rinnallani kun oli vaiket ajat. Tätä en unohda koskaan. Kiitos myös tiimini badass sekä mayorgymi, joka mahdollistaa treenaamiseni Stadin parhaalla salilla. Treenikuteista saan kiittää guudmuudclothingia. Kiitos Suomen Fitnessurheilu ry., joka mahdollistaa meille EM- ja MM-kilpailut, sekä KP, joka vie ja kehittää tätä lajia Suomessa eteenpäin. Tässä uheilussa ystävillä on tärkeä merkitys, kiitos bro David, joka on aina kannustanut minua ja tsempannut. Lisäksi kiitos kaikille jotka ootte treenannut mun kanssa, Pussisen Jarin kanssa ollaan väänetty hyviä trreenejä. Kaiken tän takana on Nainen jonka kanssa ollaan aloitettu tämä kaikki, ja joka on kestänyt mun dietit ja tän kaiken, kiitos Henna. Ja tietysti  mun ihana rakas tyttäreni Awa, te ootte <3

Faktat
Syntymäaika – ja paikka: 9.3.1992 – Gambia
Asuu: Helsinki
Pituus: 183,5 cm
Paino: kisoissa  83 – 85 kg ja offilla 92 – 94 kg
Tiimi: Badass ja Jani Lemberg!
Somekontaktitiedot:
ig @momsssi
fb Moms Bah

Kuvat: Tomi Rehell
Video: Tapani Moisala

Lue vanhempia uutisia=>