Eveliina Tistelgren on jo tuttu näky lavalla tekemässä voltteja fitness-kisoissa, mutta pitkänlinjan kilpailijalla on ollut mutkia matkassa loukkaantumisten suhteen. EM-kilpailussa hienosti viidenneksi sijoittunut Eevsku on nälkäinen ja haluaa vielä arvokilpailuista mitalin!

Sinulla on melko harva kilpailutahti eli kilpailet harvoin, välivuodet 2014, 2015 ja 2017. Mistä tämä johtuu?
– Palautuminen kilpailuista ei ole aina onnistunut aivan odotetulla tavalla, joten on ollut pakko antaa keholle (ja mielelle) lisäaikaa. Kärsin vuosina 2013-2016 kehon alipalautumistilasta ja se hieman vaikeutti kilpailuihin valmistautumista sekä lisäksi syksyn 2016 kaudella alaselästä repesi välilevy ja 2017 vuodesta oli tultava välivuosi kuntoutuksen vuoksi. Ajoittain on ollut myös haasteita saada arkeen mahtumaan urheilun lisäksi yrittäjyys ja opiskelut, mutta nyt on toistaiseksi opinnot takanapäin ja olen saanut myös työt tukemaan paremmin urheilua. Nyt keväällä kroppa pelitti myös paljon paremmin, joten toiveissa olisi saada enemmän taas kilpailuja käytyä jatkossa.

Miksi olet valinnut juuri vapaaohjelma fitness-kisan?
– Telinevoimistelun jäljiltä oli palo päästä jatkamaan temppuilua ja rakastan esiintymistä musiikin tahtiin. Lisäksi vapaaohjelmassa kiehtoo nimenomaan se, että siinä pääsee todella ilmaisemaan ja vuosien varrella olen alkanut löytää omanlaista ohjelmatyyliä.


Mikä osa-alue kilpailemisesta on sinun mielestäsi kehittynyt eniten vuosien varrella ja mitä haluisit kehittää eniten?
Vapaaohjelmassa on kehittynyt liikepuhtaus, tanssillisuus ja kokonaisuuden hallitseminen sekä olen myös harjoitellut uusia taitoja mm. käsilläseisontaan. Esiintymisessä olen mielestäni ollut aina vahvoilla, mutta sekin toki on kehittynyt oman tyylin löytyessä sekä kokemuksen myötä. Vapaaohjelmassa haluan edelleen kehittää liikepuhtautta, liikkeiden yhdistämistä, nopeutta ja akrobatiataitoja. Pientä viilattavaa löytyy aina! Fysiikan osalta olemme saaneet parannettua kokonaisuutta niin, että voimisteluvuosilta jäänyt hieman leveä keskivartalo näyttäisi kapeammalta. Lihasmassaa ei enää tarvitse lisätä ja kehityksen kohteena fysiikassa olisikin saada kropan toiminta sille tasolle, että pääsen vielä hieman parempaan kuntoon kisoihin. Pienten mutkien kautta on alkanut löytyä minulle parhaiten sopiva tapa treenata niin fysiikkaa kuin ohjelmaakin sekä palautua tarpeeksi.

Tietysti tähtäsit Disturb Fitness Classicin voittoon, mutta mikä oli tavoitteesi Santa Susannassa EM-kilpailussa?
– Tavoite oli mitaleilla ja takaraivossa myös mahdollisuus jopa voittoon. Vapaaohjelman osalta voittokin olisi ollut alkukilpailun mukaan mahdollinen, mutta fysiikassa olin kierroksilla 4., joten vielä hieman kireämmäksi/ pienemmäksi pitää tämä fysiikka saada, jotta päästään lähemmäs mitaleja ja jopa mestaruutta.


Onko eroa esittää vapaaohjelmaa Kultsalla, NFE:ssä vai EM- tai MM-kilpailuissa? Esimerkiksi jännittääkö tai tuntuuko, että on enemmän pelissä?
Suomessa on ihana esiintyä, kun tietää katsomossa olevan paljon tuttuja ja siksi minusta on kiva kisata Suomessa vaikka tavoitteet ovatkin kv -kisoissa. Olen saanut kehitettyä kilpailuhermojani vuosien varrella niin, että kv- kilpailuissa saa itsestään parasta irti, mutta siellä haasteena on ohjelman esittäminen kahdesti peräkkäisinä päivinä ja se lisää jännitystä aina finaalissa, kun miettii, että on pakko onnistua yhtä hyvin tai paremmin kuin alkukilpailussa. Minua jännittää kyllä aina ennen vetoa, mutta tiedän, että se auttaa minua pistämään kaiken peliin oli kilpailu mikä tahansa.

Onko sinulla ollut loukkaantumisia kilpailuvuosiesi aikana ja jos on, niin miten ne ovat vaikuttaneet harjoitteluusi?
Tosiaan viimeisimpänä tuo välilevyn repeämä 2016 loppuvuonna ja se vaikeutti koko viime vuoden harjoittelua sekä toi hieman haastetta myös tämän kevään ohjelmaharjoitteluun. Toiseen takareiden kiinnityskohtaan on myös tullut repeämä ja toisessa olkapäässä on myös. Nämä taisivat tulla 2013-2014. Kaikki vammat ovat hieman muuttaneet harjoittelua, mutta toisaalta antaneet hyvän haasteen siinä, että joutuu miettimään erilaisia tapoja toteuttaa treeniä ja tämän kautta myös saada varmasti kehitystä. Olen oppinut huomioimaan kuntoutuksien myötä paljon uusia kehityskohteita.

Minkälainen urheilutausta sinulla on? Miten aloit treenaamaan ja koska?
– Lapsuudesta saakka kilpaurheilua, pisimpään telinevoimistelua (n. 10v), mutta myös hiihtoa ja yleisurheilua. Salille menin lukion jälkeen 2009 syksyllä, kun piti keksiä jotain treenimuotoa voimistelu-uran jäljiltä. Innostuin salitreenistä kunnolla kesällä 2011 ja sen jälkeen aloitinkin tavoitteellisen treenaamisen fitness -kilpailuihin. Voimistelutreenit vapaaohjelmaa varten starttasivat tuolloin myös uudestaan parin vuoden tauon jäljiltä, mutta onneksi taidot olivat aika hyvin vielä tallella.


Kerro miten tällä hetkellä treenaat?
– Treenaan tällä hetkellä n 6-7 kertaa viikossa, joista salilla 2-3 ja vapaaohjelmaan liittyvää 3-4. Salilla treenaan nyt yläkroppa/ alakroppa jaolla ja välillä yläkropan jaan kahteen. Vapaaohjelmatreeneihin kuuluu nopeus/räjähtävyys, akrobatia, taitotreenit, koreografia, liikkuvuus ja kunto/kestävyys. Kuntoa ja kestävyyttä treenaan enemmän vasta lähempänä kilpailuja, jos hapenottokykyä tarvitsee lisätä. Koitan siis tehdä aerobiset vapaaohjelmatreenien puitteissa mahdollisimman paljon. Tärkeänä pidän kehon toimivuutta, eli käytän paljon aikaa lämmittelyihin ja oheistreeneihin, esim. kuntoutusliikkeisiin. Itse treeniosuudessa haluan pitää treenin aina laadukkaana, eli liian väsyneenä on turha treenata. Kaikki treenit eivät myöskään ole superkovia, vaan esim. taitoja ja ominaisuuksia tulee harjoitella mahdollisimman freesinä. Salitreeneissäkin pidän tärkeänä laatua, tekniikkaa ja lihasten hermottamiseen keskittymistä. Pyrin välttämään hermoston ylikuormitusta ja se on välillä tasapainottelua kaikkien erilaisten treenien vuoksi. Palauttaviakin harjoituksia teen välillä, joista osa tulee esimerkiksi ihan arkiliikkumisessa, kuten pyöräilyssä tai kävelystä paikasta toiseen.

Ruokavaliosi eli miten syöt kisakaudella ja off seasonilla?
– Perusrunko pysyy koko ajan samana, eli syön ihan perusjuttuja kuten puuro, marjat, kananmunat, riisi, bataatti, kasvikset, liha/kala/kana, pähkinät, hedelmät.. Tykkään erityisesti runsaista salaateista, smoothieista ja puurosta. Off seasonilla annokset ja varsinkin hiilihydraatin määrä on runsaampaa sekä voi ottaa hieman rennommin, mutta kilpailukaudella pysyttelee enemmän samoissa jutuissa, koska se on helpompaa. Tykkään kuitenkin vaihtelusta ja olen oppinut vuosien varrella kokoamaan eri ruoka-aineista makroiltaan sopivia aterioita, joten saa aina syödä sellaista ruokaa mistä tykkää. Tärkeintä mielestäni on se, että syö tarpeeksi paljon ja monipuolisesti, jotta keho toimii ja pystyy myös sitten kilpailukaudella polttamaan rasvaa. Huolehdin myös vitamiinien ja proteiinin saantia lisäravinteilla varsinkin kilpailukaudella.


Fitness oli jo vaakalaudalla pudota Suomen kilpailuohjelmistosta, mutta sitten sitä päätettiin jatkaa. Mikä on sinun mielestäsi suurin syy miksi suomalaiset eivät uskaltaudu kisaamaan vaparissa? Onhan täällä sinunkin lisäksi menestyneitä kilpailijoita viime aikoina kuten Oona Ylitolonen ja juuri kisauransa päättänyt Piia Pajunen.
– Vapaaohjelma tuo tottakai oman haasteensa harjoitteluun sekä kilpailemiseen, ja varmasti myös vaparien kova taso nostaa kynnystä. Haluaisin itse kuitenkin rohkaista useampia kilpailemaan vaparissa jos vaan taitoa löytyy, sillä niitä taitoja voi tosiaankin treenata myös lisää aikuisiällä ja lisäksi vapaaohjelma voidaan rakentaa juuri omien vahvuuksien ympärille. Omasta mielestäni juuri vapaaohjelman treenaaminen tuo tähän kaikkeen mahtavan lisämausteen haastavuudesta huolimatta!

Kuinka paljon aikaa vapaaohjelmasi ja siihen liittyvät oheisharjoitteet vievät aikaasi, jos verrataan siihen että kisaisit vaikka bikinissä tai body fitnessissä?
Toki koko treeniohjelma on mietitty eri tavalla, mutta kyllähän ne vievät enemmän aikaa. Ajattelen niin, että kun vapaaohjelman pisteet ovat 50% kilpailussa, on siihen laitettava myös treenissä se 50%. Tämän olen tajunnut vasta vuosien varrella ja vapaaohjelmaan panostaminen on lisääntynyt, koska niissä on tosiaan kova taso kv-kisoissa. Tässä joutuu keskittymään itse treenien lisäksi myös aika paljon enemmän loukkaantumisten ennaltaehkäisyyn ja sen on haaste ainakin kilpailukaudella, kun alkaa jo hieman tossu painamaan. Liian väsyneenä volttien tekeminen voi olla hieman riski.

Olet todella suosittu sosiaalisessa mediassa. Kuinka paljon panostat aikaa ja energiaa sosiaaliseen mediaan?
Se on ollut nyt jo muutaman vuoden iso osa työtäni, mutta aikaa menee päivässä n. 2-5 tuntia riippuen mitä kanavaa tai kanavia teen. Tykkään paljon kirjoittamisesta sekä olen hyvä ideoimaan, joten varsinaiseen suunnitteluun ei mene hirveästi aikaa. Eniten aikaa ja energiaa menee kuvaamiseen ja editointiin, mutta onneksi olen siihen saanut nyt myös apuja. Tämä työ sopii hyvin urheilun ohelle, koska suurin osa aikatauluista on sovittavissa omien aikataulujen kanssa. Koska somessa menee töiden puolesta aikaa, niin minulla somen muu käyttö on todella vähäistä, jotta energiaa ja keskittymistä jää treeneihin, palautumiseen ja ihmissuhteisiin. Olen kiitollinen, että saan tehdä työkseni sellaista, joka on luovaa, mukavaa, haastavaa ja urheilua tukevaa.

Saat kiittää tai mainita muutaman sinua kannustaneen tai tukeneen henkilön tai yrityksen.
– Haluan kiittää erityisesti valmentajaani Teemu Elorantaa ja perhettäni kaikesta tuesta ja opeista, pääyhteistyökumppaneitani Nutri Works, Adidas, Foodin, Barebells ja Puhdas+ sekä kaikkia henkilöitä ja yrityksiä, ketkä ovat tukeneet minua urani aikana.

Faktat
Syntymäaika – ja paikka: 23.12.1990, Savonranta
Asuu: Helsinki
Pituus: 160 cm
Paino: 58 kg, 65 kg
Tiimi: Team Victory
Somekontaktitiedot: Blogi www.eevsku.fi, IG / FB / Youtube: eevsku , podcast https://soundcloud.com/eevsku

Kilpailu-ura
2018 EM                                                     5
2018 Fitness Classic                                   1
2016 MM                                                     12
2016 Fitness SM                                        2
2016 EM                                                     6
2016 Fitness Classic                                   2
2013 Fitness SM                                        2
2013 EM                                                     7
2013 Fitness Classic                                  1
2012 Nuoren MM                                       12
2012 Fitness SM                                        1
2012 Jyväskylän karsinta                           1

Kuvat: Tomi Rehell

TAKAISIN ETUSIVULLE =>