Lauantai-illan huipentumana Alcala de Henaresissa järjestettiin kovatasoinen IFBB Elite Pro Madrid. Mukana oli Elite Pro-kilpailijoiden kirkkainta kärkeä ja monia edellisviikonloppuna Arnold Classic Africassa menestyneitä huippuammattilaisia, kuten Men Physiquessa tuoreimman Muscle & Health –lehden kannessakin komeileva Dmytro Horobets ja Bikinissä Yana Kuznetsova, jotka molemmat ovat hallinneet lajejaan Elite Pro –kilpailuissa koko alkukauden.

Dmytro Horobes voitti amatöörien IFBB Elite Rankingin viime vuonna, kun hän loppumetreillä kiri Suomen Sherko Eliassin ohi. Dmytro on nyt vienyt fysiikkansa toden teolla pro-tasolle ja voittanut kaikki ammattilaistarttinsa, paitsi ensimmäisen. Hän ei ole line-upin isoin kilpailija, mutta huipputyylikäs sekä mallikas ja voittajan asenteellaan tulee esille välittömästi.

Jo ACA:ssä hänet haastoi kuitenkin Norjan superkova 2017 Nordic Elite Pro –voittaja Dennis Johanssen ja Madridissa oli luvassa uusintaottelu. Myös Dennis on nyt kovemmassa iskussa kuin koskaan ja hänen fysiikastaan löytyy sellaisia yksityiskohtia, joita ei kenelläkään muulla tässä kisassa ollut. Myös raamit ovat kunnossa ja lavaolemus tyylikäs. Perinteiseen tapaansa Dennis paransi suoritustaan kisan edetessä, mutta ei ainakaan vielä pystynyt voittamaan itsevarmaa ukrainalaista. Elite Pro Madridin voitto siis Horbetsille ja hopeaa Johanssenille. Molemmat kertoivat jatkavansa kauttaan kahden viikon päästä järjestettävään Portugalin Elite Pro –kisaan, joten taistelu jatkuu! Kolmanneksi sijoittui nyt espanjan Javier Xicoja ja pisteen päähän neljänneksi espanjan kokenut Abel Sousa.

Pro Bikinissä Yana Kuznetsova palaa voittajaksi
Yana Kuznetsova on voittanut kaikki paitsi yhden viime aikaisista Elite Pro-kilpailuistaan. Keväällä Maltalla Yana ei ollut parhaimmillaan ja jäi yllättäen neljänneksi. Nyt lyhyen kisatauon jälkeen hän on taas kovassa iskussa ja otti voiton Madridista. Yanalla on huikean hyvä rakenne, kaunis herttainen lavaolemus ja upea tapa ottaa tilanne kisassa haltuun.  Toiseksi selkeällä erolla seuraaviin sijoittui Turkin bikini fitness -pioneeri Deniz Saypinar. Deniz kilpaili viime vuonna amatöörinä ja teki huiman nousun EM-kilpailujen 6. sijalta Marbellan Amateur Olympian voittajaksi ja Elite Rankingin seitsemänneksi. Deniz on kilpaillut kovalla tahdilla ja tullut kestomenestyjäksi myös pro-tasolla. Kolmas oli Unkarin upea Karina Gavrikova, joka ansaitsi pro-kortin kaksi viikkoa sitten voittamalla overallin Serbian Diamond Cupissa. Karinan nousu ammattilaistasolle ei yllättänyt, sillä hän on niittänyt huippumenestystä amatöörinä jo pitkään. Ensimmäisessä pro-startissaan hän jätti taakseen monta kovaa nimeä ja kokemuksen karttuessa voi hyvin nousta myös voittajaksi tälläkin tasolla.
Suomen Melina Keltaniemi on jo saavuttanut paikan Elite Pro World Championships -kilpailuun, joten hänellä ei ole paineita kilpailla vielä keväällä. Viime syksyn näyttöjen pohjalta Melinalla olisi ollut hyvät mahdollisuudet kovaan sijoitukseen Madridista. Lisäksi Melina on kuitenkin aina onnistunut saamaan kehitystä aikaan lyhyelläkin harjoituskaudella, mikä lupaa hyvää syksyä ajatellen!

Classic Bodybuilding
Classic Bodybuildin on pro-tasolla yksi vaikeimmista lajeista arvostella, koska kilpailu käydään yhdessä pituusluokattomassa sarjassa ja kilpailijoiden kokoerot ovat todella suuria. Toisaalta lajikriteerit ovat selkeät eikä kyse ole pelkästä lihasmassan vertailusta. Madridissa voiton veikin komean mallinen espanjan German Pastor. Toiseksi sijoittui Liettuan Devidas Dubinas, joka voitti sarjan viikkoa aikaisemmin Arnod Classic Africassa. Pastor voitti Dubinasin nimenomaan mallilla, vaikka Dubinas osaakin poseeratessaan näyttää fysiikkansa hienosti eikä hänen hieman leveä keskivartalonsa kiinnitä huomiota. Viime vuoden Elite Ranking voittaja Saksan Aristide Mbomni on todella kevyt rakenteinen kilpailija, mutta äärimmäisen mallikas. Hän oli kiinni jopa kakkossijassa vaikka vastassa oli yli 20kg painavampia kavereita, mutta joutui finaalissa taipumaan viidenneksi. Antonio De La Torre espanjasta oli lopulta kolmas ja ukrainen hurjan massiivinen Andrii Kukharchuk oli neljäs.

Bodyfitness Andrea Ondrejovikovan näytös!
Slovakian Andrea Ondrejovikova oli täysin omaa luokkaansa Pro Bodyfitness sarjassa. Hänellä on todella kaunis kevyt rakenne ja hän ei näytä huonolla tavalla isolta vaikka lihasmassaa onkin paljon. Ondrejovikova voitti pro-korttinsa Suomessa 2015 ja on sen jälkeen menestynyt hyvin ammattilaistasolla. Tänä vuonna kilpaillessaan Elite Prossa hän on parhaimmillaan ja onkin mielenkiintoista nähdä, löytyykö hänelle voittajaa loppukauden mittaan. Tsekin mallikas Margary Ricarnova otti kakkostilan ja vain pisteen erolla kolmanneksi tuli Turkin Ipek Altum. Hienoa nähdä, kun viimeistään syksyllä Suomen Elite Pro bodyfitness -kilpailijat lähtevät haastamaan näitä daameja oikein tosissaan!
Andrea Ondrejovikova

Wellnessissä Getta Beqan pro-debyytti
Wellness-lajia 2017 amatööritasolla hallinnut Getta Beqa teki oman pro debyyttinsä nyt ja otti heti voiton. Voitto ei kuitenkaan ollut niin ylivoimainen kuin tuloslistan perusteella voisi kuvitella, sillä Curacaon kaunis Deydania Mauricio oli todella vakuuttava samoin kuin Portugalin Carina Marques. Sarjan voitto olisi tällä kertaa hyvin voinut kirjoittajan mielestä mennä myös Curacaoon, sillä Getta Beqa ei ollut ihan parhaassa vedossaan. Myöhemmin selvisi, että hän oli ollut todella huonovointinen ennen kilpailua pitkän matkustamisen jälkeen. Hyvä suoritus kuitenkin hallitsevalta 2017 MM overall–voittajalta ensimmäisessä pro-kilpailussa!

Women’s Physique
Women Physiquen line-up oli neljällä kilpailijalla pieni, mutta sitäkin parempi. Sarjan voitti selkeästi Tsekin Michaela Kohutova. Kohutova on todella kaunis ja sädehtivä kilpailija ja edustaa women physiqueta parhaimmillaan. Lihasmassaa löytyy hyvin, mutta kunto ei ole änkyrä kireä vaan naisellisen tyylikäs. Toiseksi tullut Olga Zhemskaja oli myös todella hyvä ja hieman kireämmässä kunnossa, mutta hävisi Kohutovalle selvästi yleisvaikutelmassa.
Madridin Elite Pro women physique –sarja oli kaikin puolin toiveita herättävä EM-kilpailujen pettymyksen jälkeen. Jos lajin muutkin pro line-upit näyttävät tältä on suosion kasvu varmasti tulevaisuudessa tosiasia.

Pro bodybuilding voitto tyylikkäälle Michael Krizanekille
Elite Pro Madridin illan päätti miesten open bodybuilding, jossa oli mukana kilpailijoita kahdeksasta eri maasta. Voiton vei kovan väännön jälkeen Slovakian Michael Krizanek, josta on kotimaassaan povattu jopa koko kehonrakennuksen uutta toivoa. Krizanekilla on valtavat kädet ja hyvä mittasuhteet fysiikassaan. Tullessaan lavalle hän ei oikein näytä miltään, mutta kun aletaan ottaa poseerauksia niin alkaa tapahtua. Valkovenäjän Ilya Lukovets haastoi kuitenkin kovaa ja ennen finaalia oli jopa pisteen johdossa, mutta taipui finaalissa.

Kovassa iskussa oli myös Hollannin Mike Muzo, jolla oli kova massa, mutta joka jäi kireydessä kärjelle. Muzolta löytyy sen kaltaista pro-tason karismaa, että kun hän saa paketin parhaaseen iskuun hän on kova vastus kenelle tahansa. Espanjan Marti Pozzi haastoi Muzoa tiukasti alkukilpailussa, mutta iso hollatilainen vei finaalissa pidemmän korren ja espanjalaiselle neljäs sija. Pro bodybuilding -kilpailijat tarjosivat paikalla olleille kovan shown ja posedown vedettiin villiintyneen yleisön seassa katsomossa!
Madridin kisassa ei valitettavasti nähty -90kg sarjaa, vaan kilpailu käytiin yhtenä avoimena luokkana. Harmillista sinänsä, sillä olisi ollut mukava päästä spekuloimaan jo ennakkoon Mika Sihvosen mahdollisuuksia tällä tasolla omassa kategoriassaan. Mutta vaikka kevyempää sarjaa ei nyt nähtykään, voidaan kuitenkin vähän spekuloida… Mikäli Mika onnistuu tavoitteessaan saada vähän lisää massaa oikeisiin kohtiin ja mikäli hän on omaan tasoonsa nähden huippukunnossa, hän kamppailee täysin myös näitä massiivisempia kavereita vastaan. Jännityksellä odotamme siis mitä syksy tuo tullessaan!

Teksti: Aino-Maija Laurila
Kuvat: Eastlabs.sz
https://www.eastlabs.sk/en/photo-gallery/2018-elite-pro-madrid-spain

Yana Kuznetsova nostamassa kilpailunumeroaan rekisteröinnissä

Nikollet Varvari, Karina Gavrikova ja heidän valmentajansa Lazlo Berkes

Marina Shermer, Yana Kuznetsova ja heidän valmentajansa Ekaterina Abramova

Dennis Johanssen ja Aristide Mbomni rekisteröinnissä

Andrea Ondrevikova ja Denniz Saypinar muistelivat kilpailujaan Suomessa lämmöllä

Lue vanhempia uutisia=>