Kevään Disturb Fitness Classicissa IFBB-debyyttinsä tehnyt Linda Sonntag osoitti kyvykkyytensä myös masters EM-kilpailuissa sijoittumalla kolmanneksi 45-vuotiaiden luokassa.

Kilpailit ensimmäistä kertaa IFBB:n kilpailuissa keväällä. Oliko kilpailuissa eri liittojen välillä mielestäsi eroa ja jos oli niin missä eniten?
Kilpailin tosiaan elämäni ensimmäistä kertaa kesällä 2014 Kreikassa ja tuolle matkalle lähdin kisatakseni bikini fitness sarjassa, mutta kilpailujen alussa pidetyssä luokittelussa minut nostettiinkin seuraavaan shape-luokkaan, joka vastasi käytännössä body fitness sarjaa ja tuo olikin oikeastaan se merkittävin ero itse kilpailutilanteessa ja tietysti jonkin asteinen shokki, kun en ollut body sarjan asentoja lainkaan treenannut. Myös pituusluokkien puuttuminen oli yksi melko oleellinen ero ja tietysti kilpailijamäärältään kilpailut olivat pienempiä ja erityisesti, kun aikaisempi liitto vielä jakautui kahdeksi keskenään kilpailevaksi tahoksi, kilpailijamäärä kuihtui käytännössä olemattomiin. Ja kyllähän esim. IFBB:n Santa Susannan EM-kilpailu oli mielestäni mahtavan hienosti ja sujuvasti järjestetty tapahtuma, vaikka kilpailijamäärä oli valtava. Kun 2015 syksyllä avasin oman kuntosalin ja asiakaskunnasta alkoi kuulua toiveita kisavalmennuksesta ja halusta kilpailla IFBB:n kilpailuissa, niin kisatiimin perustamisen ja valmentajakoulutuksen myötä siirtyminen itsekin saman liiton alle tuntui loogiselta vaihtoehdolta.


Olet treenannut jo parikymmentä vuotta. Miksi nyt vasta innostuit kilpailemaan?
– Treenivuosia on takana tosiaan yli 20 ja kyllähän kisaamista minulle monesti vuosien varrella ehdoteltiin, mutta oikeastaan vasta vuonna 2013, kun päädyin kyselemään treenivinkkejä eräältä alan vaikuttajalta, asia realisoitui ja aloin valmistautua em. Kreikan matkalle ja tekemään asioita ensi kertaa ns. kisamielessä ja sillä tiellä tässä edelleen ollaan.

Mietit myös pitkään kilpailemista body fitnessissä ja bikini fitnessissä. Bikini vei voiton. Miksi?
Tämä onkin mielenkiintoinen juttu, sillä olin tosiaan valmistautunut ensimmäisiin kilpailuihin kisatakseni bikinissä ja tulikin siirto ylempään sarjaan ja sama kohtalo oli edessä myös 2016 vuoden kilpailuissa, joihin treenasin määrätietoisesti kohti shape-sarjaa ja silloin tulikin siirto naisten fysiikka sarjaan ja minulle jäi noin puoli tuntia aikaa treenata täysin uudet poset, kun enpä noita tuplahauiksia ja muita bodysarjan poseja ollut koskaan treenannut. Mietin tosi pitkään kisaamista IFBB:n bikinissä, kun en koe olevani mikään intohimoinen keikistelijä ja siksi touhu tuntui alkuun vähän vieraalta ja bodybikinit tuntuivatkin luontevammalta valinnalta, mutta kun samalla bikini fitness tuntui kehittyvät urheilullisempaan ja jotenkin omaan silmään hieman maltillisempaan suuntaan, niin ajattelin, että miksipä en kokeilisi, kun nyt lopultakin siihen sarjaan pääsisin. Ja kyllä minä varmaan kilpailisin sekä bikinissä, että bodyssa jos se vaan olisi sääntöjen puitteissa mahdollista, mutta ehkä parempi nyt kuitenkin keskittyä vaan yhteen lajiin, kun ei tässä näitä kisavuosia kuitenkaan loputtomiin ole tuhlattavana.


Sinulla on oma salinimeltä Fitfabriken Porvoossa, josta tulee paljon myös kilpailijoita, Kerro hiukan salistasi?
– Oma sali on ollut minulle aina iso unelma ja kerkesin pyörittämään vuosien varrella muutamia muiden omistamia kuntokeskuksia, ennen kuin palat osuivat kohdalleen ja oman salin avaaminen tuli mahdolliseksi. Mielessä oli aina ollut selkeä visio laitteiltaan ensiluokkaisesta, kodikkaasta, siististä ja tasapuolisesti kaikille soveltuvasta kuntosalista, johon myös sen rapakuntoisimman sohvaperunan on helppo tulla treenaamaan. Kyllähän tämä kuntosalin pyörittäminen on minulle äärimmäisen rakasta toimintaa ja se ajatus, että saan auttaa ihmisiä parempaan kuntoon, on vaan jotain niin mahtavan hienoa. Välillä tässä kokee olevansa toki myös henkinen parantaja, mutta päivääkään en kyllä vaihtaisi pois.
Sali tarjoaa tosiaan aika mainiot puitteet kehittymiseen ja kun siellä itse aktiivisesti kaiket päivät treenaan ja ohjaan asiakkaita, niin pikkuhiljaa myös asiakaskunnasta alkoi löytymään kisaamisesta kiinnostuneita ja niinpä me päätettiin perustaa ihan oma tiimi ja käytiin kouluttautumassa SFU:n fitness valmentajiksi. Jatkossa ajatuksissa olisi vielä kehittää osaamista ainakin avoimen yliopiston liikuntalääketieteen parissa, mutta katsotaan nyt päivä kerrallaan mitä elämä eteen tuo.


Olet myös tulossa syksyllä kilpailemaan NFE-viikonloppuun. Mitkä ovat tavoitteesi näissä kilpailuissa?
– Valmistautuminen on tähdätty nyt täysillä NFE-viikonloppuun ja kun omat kisavalmennettavat ja tietysti kaikki muutkin asiakkaat ja perhekin tarvitsevat oman aikansa, niin tuntuu, että tällä kertaa ihan kaikkeen ei voi ehtiä. NFE:ssa kilpailen lauantaiaamuna bikini fitness SM-kilpailuissa ja iltapäivällä Nordic Cup bikini fitness kilpailussa, sekä vielä sunnuntaina Nordic Cup bikini masters kilpailussa, joten ei siinä ainakaan aika pääse pitkäksi käymään 🙂 Viikonlopun tavoitteena on finaalipaikka bikini fitness SM-kisassa, eikä sen vähempään oikein voi olla tyytyväinen Nordic Cup kilpailussakaan. Tietysti myös se masters sarjalaisen MM-edustuspaikka on ihan ehdottoman kirkkaana mielessä. Sunnuntain masters sarjasta olisi mahtava saada jo ihan mitalikin kaulaan, mutta katsotaan nyt mihin rahkeet riittävät.

Minkälainen urheilutausta sinulla on? Miten aloit treenaamaan ja koska?
Urheilutausta on lapsuuden ja nuoruuden yleisurheilukentillä pikajuoksun ja hevostallilla ratsastuksen parissa, mutta salitreeni tuli kuvioihin ensimmäisten lasten putkahdettua maailmaan 90-luvun puolivälissä. Minulle kävi raskauden myötä jotenkin melkeinpä nurinkurisesti ja paino putosi tosi alas ja sitä luisevaa olemusta minä kuntosalille suuntasin hieman kohentamaan ja salitreeni vei mennessään.

Mitkä ovat mielestäsi parhaat puolesi ja missä sinulla olisi vielä kehitettävää?
Nämä on näitä kysymyksiä, johon minun on aina ihan supervaikea vastata, mutta ehkä parhaat puolet fysiikassa löytyy selkälihasten paikalta ja taas luonteen puolella parasta taitaa olla halu auttaa ihmisiä ja tietysti iloisuus. Olen vähän sellainen luonnonlapsi ja se on jotain mitä multa ei kukaan voi viedä. Niin ja kehitettävää – no tietysti sitäkin on ja nyt erityisesti toi tarakka on treenissä vähän isommalla huomiolla ja tietysti poseerausta pitää vielä hinkata, kun se on jotain sellaista missä ei voi koskaan olla liian hyvä.


Kerro miten tällä hetkellä treenaat?
Treenaan tällä hetkellä 2-3 kertaa päivässä, eli salitreeniä tulee viikosta riippuen 10-12 ja aerobiset siihen päälle. Lihasmassaa en pyri tietoisesti nyt enää kehooni oikeastaan haalimaan, vaan ylläpidän nykyistä olomuotoa ja pyrin parantamaan puutteita. Treeni on aika volyymipainotteista ja tässä treenivuosien myötä olen oppinut tuntemaan oman kehoni aika hyvin ja sen myötä tuntuma treenissä on oltava tietynlainen, jotta koen saavani treenistä hyötyä. Välillä toki tulee päiviä, että ei vaan meinaa jaksaa kaiken kiireen keskellä ja silloin minä nostan ihan rohkeasti kädet pystyyn ja pidän lepopäivän ja yritän ladata paukkuja taas tuleville päiville. Mielestäni treenin tulee olla riittävän kuormittavaa, jotta hypertrofiaa on mahdollista saavuttaa, mutta kuitenkin mielekästä, jotta siellä salilla jaksaa puskea päivästä toiseen. Tietysti myös progressiivisuuteen on hyvä pyrkiä, jotta kehitystä tapahtuu.

Ruokavaliosi eli miten syöt kisakaudella ja off seasonilla?
– Syöminen mulla on oikeastaan ympäri vuoden hyvinkin samanlaista. En juurikaan nauti mistään upporasva herkuista ja tykkään syödä terveellisesti, joten siinä mielessä dieetti on minulle hyvinkin helppo juttu. Ruisleipää ja jäätelöä toki dieetillä vähän kaipaan ja saatan niitä joskus jopa syödäkin, eikä ne ainakaan tähän mennessä ole menoa haitannut. Muutenkin minun dieetit ovat jonkun sortin ihmiskokeita, sillä yksikään dieetti ei vielä ole ollut täysin samanlainen edellisen kanssa ja nyt niitä on kuitenkin takana jo aika monta. Tämä on omia valmennettavia ajatellen pelkästään hyvä juttu, sillä nyt mulla on tarjota paljon vaihtoehtoja, jos joku juttu ei vaan toimi. Käytännössä ruokavaliostani karsitaan kisojen lähestyessä maitotuotteiden ja rasvojen määrää eikä muita muutoksia juurikaan tarvitse tehdä, kun makrotasot pysyvät läpi vuoden aika lailla optimoituna. Yleensäkin pidän tosi tärkeänä, että opettelee tuntemaan ja kuuntelemaan omaa kehoaan, jolloin esim. aterioissa tehtävät muutokset ovat aika nopeasti tunnistettavissa, kun eihän tämä lopulta mitään rakettitiedettä kuitenkaan ole.

Saat kiittää tai mainita muutaman sinua kannustaneen tai tukeneen henkilön tai yrityksen.
Skip Nutrition, MunaEggspress, IdHair

Lindan faktat
Syntymäaika – ja paikka: 1973 – Porvoo
Asuu: Porvoo
Pituus: 174
Paino: kisoissa ja offilla 60/65
Tiimi: Team FitFabriken
Somekontaktitiedot:
FB: Linda Sonntag Fitness Athlete / IG: lindasonntagfitness

Kilpailu-ura
Wabba MM 2014 Kreikka, shape 7.
Wabba Universe 2014 Helsinki, shape 5.
Wabba MM 2015, Italia, shape, 2.
Wabba MM 2016, Italia, fitness physique, 2.
Fitness Classic 2018 body fitness masters 45, 4. / bikini fitness masters 45, 3.
IFBB EM 2018, Santa Susanna, bikini fitness masters 45, 3.

 

TAKAISIN ETUSIVULLE =>