Urheiluhenkeä, suuria tunteita, rehtiä meininkiä ja katsomossa lähes hurmostila. Sitä on NFE:n SM-kisat! Tämä artikkeli on julkaistu juuri ilmestyneessä K&F-lehdessä. 

Tänä vuonna NFE tarjoaa kolme päivää SM-kilpailuja, mutta ei kilpailutarjonta siihen pääty, sillä lähes 100 suomalaista kilpailijaa jatkaa kisaansa toisella lavalla messuilla IFBB Nordic Cupin merkeissä. Nordic Cupiin osallistuu kansainvälisiä huippukilpailijoita, ja panoksena on over all -vertailun perusteella kolmelle parhaalle sarjavoittajalle IFBB Elite Pro -kortti sekä pisteitä IFBB World Elite Rankingissa. Panokset ovat siten hurjan kovat Nordic Fitness Expossa vain viikko Barcelonassa pidetyn Arnold Classic Europen jälkeen! Lavalle nousee yhteensä jopa yli 600 kilpailijaa Suomesta ja kolmestakymmenestä muusta maasta ympäri maailmaa.
Yle Areena lähettää kaikki SM-kilpailut suorina!

Perjantai-illan huumaa
Perjantaina kilpaillaan vapaaohjelma fitnessin SM-kisojen merkeissä, jossa on ehkä vain yksi voittajasuosikki sen kolmesta kilpailijasta, kaksinkertainen SM-vottaja Eveliina Tistelgren.

Eveliina Tistelgren 2016 Fitness SM-kilpailussa

Men’s physiquessa on puolestaan peräti 55 kilpailijaa kolmessa sarjassa. Alle 173 cm:n sarjan ennakkosuosikiksi voi lukea David Ouamban, joka on puolustava SM-voittaja, kaksi EM-mitalia ja viime syksyn kakkossija Ben Weider Legacy Cupissa koko Elite Rankingin voittaneen Dmytro Horobetsin jälkeen.

David Ouamba voittajana 2017 men’s physique SM-kilpailussa

Keskisarjassa Tino Mäkelä on mielenkiintoinen tapaus, sillä kaksi vuotta sitten hän tuli toiseksi SM-kilpailussa, mutta voitti Ben Weider -kilpailun. 24 kilpailijan sarja on tosin pullollaan kovia uusia ja vanhoja nimiä.
Pitkässä sarjassa on yksi ennakkosuosikki yli muiden, SM-voittoa puolustava Momar Bah, hallitseva Euroopan mestari ja kevään Maltan Diamond Cupin voittaja. Muita mielenkiintoisia nimiä SM-kilpailussa ovat Valtteri Skofelt (keväällä kolmas) sekä potentiaalia tulokaskisoissaan huokuneet Ali Alzuabidi (keväällä sarjassaan toinen) ja Abraham Massaquoi (SM 2).

Momar Bah ja Mihkel Altmets 2017 SM-lavalla

Lauantaiaamun avaus
Lauantaina kello 09:00 alkaa bikini fitness SM-kilpailu, jossa mukana noin 80 kilpailijaa. Laji on kehittynyt paljon parin vuoden aikana!
Kevään Fitness Classicin bikini fitness – 163 cm sarja, keskellä Emmi Nenonen (#105)

Suomen tämän hetken todellinen bikinitähti on alle 164 cm:n sarjassa kilpaileva Emmi Nenonen, jonka meriitit puhuvat puolestaan: viime vuoden EM-pronssia, kevään EM-nelonen ja niin ikään tämän kevään Madridin Diamond Cupin voittaja, mutta häneltä puuttuu vielä Suomen mestaruus… Lavalle nousee myös Iida Peltonen, joka voitti keväällä sekä bikini fitness junioreiden SM-kisan että wellness-sarjan ja sijoittui neljänneksi bikini fitness juniorien kovatasoisessa kilpailussa. Kun tähän sarjaan lisätään viime vuoden hopeamitalisti Kati Lyytikkä, kisa on takuulla tasokas ja kova!

Kati Lyytikkä

Sarjassa alle 169 cm kannattaa seurata Sanna Paasimaata, joka voitti keväällä sekä yleisen bikini-sarjan että junioreiden bikini SM-kisan. Sannan kanssa samassa sarjassa kilpailee myös yksi Suomen suosituimmista fitnesspersoonista, huippulahjakas Ilona Siekkinen. Muistiin kannattaa laittaa vielä Vilma Toiviainen, joka voitti viime vuonna Fitness Classic -kilpailun sekä junioreissa että yleisessä sarjassa.

Ilona Siekkinen 2016 SM-kilpailussa

Sarjassa alle 172 cm kannattaa katsetta suunnata myös keväällä itsensä läpilyöneeseen Sofia Aielloon ja puolestaan pitkässä sarjassa on syytä tarkkailla, mitä viime vuoden hopeamitalisti Sonja Vilmari on saanut vuoden aikana aikaiseksi.

Sofia Aiello kevään kilpailuissa

Supersunnuntai
Kolmas kilpailupäivä alkaa miesten sarjoilla. Ensimmäisenä lavalle tulee uusi sarja classic physique, joka on maailmassa saavuttanut suuren suosion. Uudessa lajissa nähdään tuttuja nimiä muista lajeista, sillä listoilta löytyy muun muassa Alexander Espaillat, Olli Kiviniemi, Nurudeen Adedorja ja Ali Alzuabidi. Luvassa on siten vähintäänkin erittäin mielenkiintoinen ensikilpailu!
Classic bodybuildingissa lavalla nähdään yli 30 kilpailijaa kahdessa sarjassa.

Alexander Espaillat kevään CBB-kilpailussa

Tunnetuin kilpailija on ehdottomasti jo yli 10 vuotta sitten uransa aloittanut Mr. CBB eli Utti “Hulkki” Hietala, joka on meriteillään ansainnut nimensä liitettäväksi ennakkospekulaatioihin, oli vastassa sitten kuka tahansa. Utin lisäksi CBB:ssä nähdään paljon tuttuja, lupaavia kilpailijoita, joista voisi poimia suosikkikategoriaan ainakin Alexander Espaillatin ja viime vuoden Ben Weider -kilpailun hopeamitalistin, Nurudeen Adedorjan.

Utti Hietala 2013 Disturb Fitness Classicissa

Bodybuildingin ensimmäinen vuosi Suomen Fitnessurheilu ry:n alla oli ennakoidusti heikko kilpailijamäärän suhteen, mutta laji alkaa kasvaa ja kehittyy ajan myötä. Nyt lavalla on vain muutama kilpailija, joista nousee uusia lajin huippuja.

Women’s physiquessa on peräti 9 kilpailijaa. Mukana on puolustava SM-voittaja Maria Kuure, joka saa vastaansa mm. vuoden 2014 SM-voittajan sekä vuoden 2016 kevään Fitness Classic -voittajan Niina Pellikan. Maria on viime vuoden MM-kisojen kuudes ja Niina puolestaan vuoden 2016 EM-kisojen kuudes.

Maria Kuure puolustaa mestaruuttaan SM-kilpailuissa

Wellness fitness on myös yksi uusista lajeista SM-kilpailuissa. Keväällä startin saanut laji on suosittu jo monissa maissa ja Suomi nousee syksyllä haastamaan muut mahtimaat. Toissavuoden bikini fitnessin SM-voittaja Johanna Hermans ja kevään Fitness Classicin lyhyen sarjan bikini fitness -voittaja Asha Nabulime näyttävät ehkä suuntaa uudelle lajille. Kahdessa sarjassa on jo melkein parikymmentä kilpailijaa, joten hyvä kisa on odotettavissa!

Johanna Hermans vuoden 2016 bikini fitness SM-kilpailuissa

Body fitness – Suomen kansallislaji
Sunnuntain SM-kilpailun päättää Suomen kansallislajiksi EM-menestyksen johdosta nimetty body fitness. Laji sopii ilmeisesti hyvin suomalaiselle luonteelle ja koville treenaajille. Siitä todisteena on neljässä sarjassa yli 70 kilpailijaa!
Lyhyessä eli alle 158 cm sarjassa vuoden 2013 SM-voittaja Miia Nyyssönen tekee comebackin. Sarjassa kymmenen kilpailijaa.

Miia Nyyssönen vuoden 2013 SM-kilpailuissa

Alle 163 cm:n sarjassa Fitness Classic -voittaja ja EM-hopeamitalisti Elina Niemelä testaa neljänneskäännöksissä mm. toissa vuoden SM-voittajan Minna Tantun ja viime vuoden SM-hopeamitalistin Anna-Sofia Pekkarisen kunnon ja taidot. Pekkarinen jäi syksyllä MM-kisakoneesta, mutta otti tyylikkään voiton Ben Weider -lavalla. Entäpä mitä tekee erittäin mielenkiintoinen comeback-kilpailija Maria Juvas, joka kilpaili jo vuosikymmen sitten?

Anna-Sofia Pekkarinen viime vuonna SM-kilpailussa

Sarjassa alle 168 cm viime vuoden SM-hopeamitalisti ja Ben Weider-kisan kuudes Nelli Heikkilä ja viime vuoden NFE Junior Cup over all -voittaja sekä junioreiden MM-vitonen Pepita Ravantti ansaitsevat tulla mainituksi tässä yhteydessä. Mikään ei ole varmaa ennen kuin viimeinenkin käännös on valmis.

Pitkän sarjan kovista nimistä voidaan nostaa esiin kevään Fitness Classic -voittaja, EM-pronssimitalisti Henriikka Kemppinen.

Henriikka Kemppinen kevään 2018 Fitness Classic -kilpailussa.

Aikataulut ja liput

Perjantai – 20 € ovelta
16:00 – IFBB Nordic Elite Pro -seminaari
17:00 – Body fitness IFBB Nordic Cup -karsinta
18:00 – Men’s physique & vapaaohjelma Fitness SM

Lauantai – 40 € ovelta
09:00 Bikini Fitness SM
12:00 NFE Junior Cup: bikini fitness, body fitness, classic bodybuilding, men’s physique

Sunnuntai – 40 € ovelta
10:00 Classic Bodybuilding SM, Classic Physique SM, Bodybuilding SM
12:00 Women’s Physique SM
13:00 Wellness Fitness SM
15:00 Body fitness SM

Lisätietoa tapahtumasta: www.nordicfitnessexpo.com

 

 

 

 

Lue vanhempia uutisia=>