Kilpailijat panostavat nykyään paljon poseerauksiin ja ymmärtävät niiden tärkeyden, mutta lavalla oleminen ei ole pelkkää poseeraamista, vaan myös esiintymistä. Jotta osaisit poseerata kunnolla, sinun pitää osata esiintyä. Jokainen huomaa kilpailijan, jos kilpailijalla on vapiseva tekohymy ja jo pelkkä seisominen on yhtä tuskaa.

Sanotaan, että suomalaiset ovat huonoja esiintymään. Sanonta voi pitää sinänsä paikkansa, mutta vain siinä mielessä, että suomalaiset ovat kylläkin vaatimattomia eivätkä osaa nostaa itseään silloin kun siihen olisi mahdollisuuttakin. Toinen sanonta, että venäläiset osaavat esiintyä ja he ovat parempia kuin suomalaiset, jotka ovat jäykkiä. Ei pidä paikkansa! Venäläiset fitnesskisaajat ja miksei kehonrakentajatkin joutuvat jo omassa maassaan tuomaan itseään enemmän esille kuin Suomessa ja siksi he myös kouliintuvat siihen oli sitten kyseessä urheilu tai jonkin aseman saanti. Suomessa vaatimattomuus ja vähäeleisyys on hyveitä.

Poseerausvalmennusta on saatavana erikseen, jos tiimissä ei satu sellaista olla itsessään. Monet huippuosaajat kuten mm. Susanna Mantila, Maija Jouhki, Aikku Halmo ja Aino-Maija Laurila ovat varmasti päteviä antamaan neuvojaan vaikka pro-tason huipulle kilpailijoita, miten heidän tulee tehdä poseerausasennot ja antaa yksityiskohtaista neuvontaa poseerauksessa, mutta esiintyminen on enemmän kuin vain näytetään miten jossain asennossa pitäisi seisoa. Esiintyminen on asenne.

Jos kilpailija ei pidä esillä olemisesta, on se aivan liian suuri ongelma ratkaistavaksi viikoissa. Kilpailijan pitäisi loistaa joka kerta kun hän pääsee ottamaan yhdenkin asennon peilin edessä tai poseerausvalmentajan silmien alla. Myös poseerausvalmentajien on hyvä osata neuvoa kilpailijaa, ettei kyse ole pelkästään kuinka miten pitää käsiä sivulla ja levittää selkää, vaan myös siitä, että esiintyminen tuntuu hyvältä.

Esiintyminen alkaa heti siitä sekunnista, kun kilpailija nousee lavalle. Tuomarit katsovat kilpailijaa ja seuraavat ensi sekunnista lähtien kilpailijan olemusta, oli sitten kyseessä bikini fitness- tai kehonrakennuskilpailija. Olemus kertoo paljon ja antaa tuomarille sekä yleisölle heti ensimmäisen käsityksen kilpailijan kokonaisvaikutelmasta. Jos kilpailija on rento, hyvin tietoinen itsestään ja itsevarma, peli on avattu jo heti voitokkaasti.

Hyvä fysiikka voi näyttää huippukuntoisenakin heikolta, kun katsoo kilpailijaa läheltä (kuten tuomarit) ja näkee kuinka kilpailijan huulet väpättävät jännityksestä ja silmät räpyttävät. Jännitystä ei saa pois ottamalla paukkua ennen kilpailua, se voi vain pahentaa kontrollointia ja tehdä olon sekaisemmaksi ja jopa paniikinoloisemmalta.

Mitä vähemmän kilpailijalla on stressiä ennen kilpailua, sen parempi on lavalla lopputulos. Jos kilpailija pistetään noudattamaan sekunnin tarkkaa aikataulua ja jokin sitten ei menekään kuten on suunniteltu, niin se näkyy heti kilpailijassa ja esiintyminen voi kärsiä siitä.

Miten sitten tulla hyväksi esiintyjäksi? Harjoittelemalla, niin kuin kaikissa muissakin lajeissa. Toistoa, toistoa ja lisää toistoa. Kilpailemalla oppii kilpailemaan ja salilla oppii harjoittelemaan. Tämän takia kilpailijoiden kannattaa nousta lavalle mahdollisimman monta kertaa sen aikana, kun hän on kunnossa.

Yksi hyvä tilaisuus tarjoutuu kaikille kilpailijoille 25. elokuuta Vierumäen urheiluopistolla pidettävässä IFBB Campissa, jossa Suomen Fitnessurheilu ry:n tuomarit antavat kilpailijoille palautetta juuri silloin kun se on tarpeen eli kuusi viikkoa ennen kisaa eikä tunti kilpailun jälkeen, jolloin peli on menetetty. Ilmoittautuminen leirille SFU:n sivujen kautta heinäkuussa.

Lue vanhempia uutisia=>