Jos joku luulee, että ammattilaisilla on selvät kuviot, niin kannattaa lukea ensin tämä juttu ja miettiä vasta sitten mistä on kyse ammattilaisten mediakuvioissa.

Sponsoroinnilla tarkoitetaan sitä, että on olemassa myyjä ja ostaja, jotka sopivat hinnasta. Myyjä on kilpailija, joka esiintyy yhteistyöfirmansa kuvissa ja markkinoinnissa.

Vielä 1960-luvulla kehonrakennuksessa ei ollut kovin kovaa kilpailua sponsoroinnissa, koska Weider ja York olivat lähes ainoat yritykset, jotka tekivät painonnostoharjoitteluun soveltuvia tuotteita kuten painoja, salilaitteita, vähäisiä lisäravinteita ja tietysti kirjoja ja julkaisuja. 1970-luvulle tullessa Weiderin nimi alkoi näkyä isolla tavalla, kun Joe Weider oli napannut keulakuvakseen nuoren itävaltalaisen Arnold Schwarzeneggerin. Diili kattoi lisäravinteet, treenituotteet ja lehdet sekä kirjat.

Diili Weiderin kanssa oli lottovoitto 1980-luvulla, sillä ilman Joen sponsorointia, kilpailuvoitoilla tai seminaareilla ei pystynyt tekemään tarpeeksi rahaa. Toiseksi uskottiin, että vain ne kilpailijat, joilla on Weiderin sopimus, voivat pärjätä ammattilaiskilpailuissa. Vuosi 1990 oli siinä mielessä käänteentekevä, kun hallitseva Mr. Olympia Lee Haney ei jatkanutkaan Weiderin sopimusta, vaan allekirjoitti uuden diilin Twinlabin kanssa. Haney voitti vielä kaksi Olympia-titteliä Twinlab-diilinsä jälkeen ja sitten lopetti kahdeksan Mr. Olympiaa kestäneen dominoinnin.

Uusi vuosikymmen toi taas uusia haasteita ja lisää rahaa lajiin, kun Vince McMahon teki oman ammattilaisliigansa ja otti suuren määrän huippuja mukaansa. Tätä ihanuutta ei kestänyt kuin vajaat kaksi vuotta ja taas kaikki kilpailivat samassa porukassa, mutta erona aikaisempaan oli sopimukset joita oli kahdenlaisia; ravintolisäsopimuksia ja mediasopimuksia.

Weider, joka oli hallinnut alaa 1960-luvuta lähtien voitettuaan Bob Hoffmanin York Barbell Companyn, oli saanut uusia ja varteenotettavia kilpailijoita sekä ravinne- että media-alalta. Twinlab etunenässä nosti uusia firmoja kuten MuscleTech, Met-Rx ja monia muita mukaan lisäravinnealalle. Samalla kun myös media alkoi revetä Weiderin dominanssista ja uusia lehtiä kuten Muscular Development ja Muscle Mag alkoi ilmestymään jo perinteisten Weiderin lehtien (Muscle & Fitness, FLEX) ja mm. Ironman-lehden kilpailijoiksi.

Tämä firmojen kilpailu aiheutti kahdentyyppiset sopimukset kilpailijoille eli ravinteet ja media. Viime viikolla ilmoitettu Phil Heathin sopimuksen lopettaminen Weider-yhtiöiden ostaneen American Media Inc (AMI) kanssa oli ehkä käänteentekevä askel uuteen kauteen, sillä lehtien heikentyessä ja loppuessa netti ja sosiaalinen media ovat ottaneet suurimman roolin lajin markkinoinnissa ja netti on vapaa-alue. Miksi siis media enää maksaisi urheilijoille eksklusiivisista oikeuksista, koska se on vain kallista ja ilman printtiä asiat eivät enää mene kuten ennen? Urheilijoille tämä olisi vapautus ja tarkoittaisi entistä parempaa näkyvyyttä nykymediassa.

Suurimmat mediatiimit ovat olleet AMI/Weider ja Muscular Development. Ennustus on, että kunhan kaikkien diilien päivämäärät umpeutuvat, ei uusia sopimuksia allekirjoiteta. Tämä olisi ainakin AMI:n kannalta hyvä asia, sillä ostettuaan Olympian viime vuonna kokonaan itselleen, se joutui kovasti maksupuolelle, koska Olympia tuotti pahasti tappiota ja jokainen dollari olisi taas kotiinpäin huonosti pyörivässä bisneksessä. Olympia -viikonloppuun kun on jäljellä vajaat 8 viikkoa eikä palkintorahasummaa ole vieläkään julkistettu. Puhumattakaan siitä, että viime vuonna isolla tavalla mukaan tullut Amazon.com ei ollutkaan kuin vain yhden vuoden sponsorina, vaikka sopimuksesta odotettiin useampivuotista.

Ammattilaisuus tulee muuttumaan paljon seuraavan kahden vuoden aikana ja Phil Heath avasi omalta osaltaan pelin sanoutumalla irti AMI/Weider mediadiilistä…

Lue vanhempia uutisia=>