Tuukka Heikkinen on perusteellinen kaveri ja tekee kaiken insinöörin tarkkuudella, koska hän on insinööri. Kymmenen vuoden ura on sisältänyt useita SM-voiuttoja, mutta kansainvälinen menestys on puuttunut, kunnes tänä keväänä Santa Susannassa Tuukka sijoittui hienosti viidenneksi classic bodybuildingissa!


Pitkä kuiva kausi kansainvälisesti sinulla ja nyt suoraan EM-kilpailussa finaaliin. Miltä tuntui vihdoinkin korjata hiukan hedelmiä kovasta työstäsi?
Lähdin tekemään tätä 2018 kisavuotta eräänlaisena juhlavuotenani. Tämä oli minulle ehdoton takarajamittari. Halusin nähdä ja todistaa myös itselleni, että pystyisin vielä kilpailemaan EM-tasolla ja jopa pärjäämään siellä kohtuullisesti. Ensimmäinen voitto ja helpotus oli minulle se, että pääsin sinne EM-kilpailuihin. Pystyin kuin pystyinkin siihen, mihin itse olen koko ajan uskonut. Kun muutkin vielä luottivat EM-valintaani, niin olihan se upeaa. EM-kilpailuissa minulla ei ollut kauheasti menetettävää. Tiesin olevani parhaassa mahdollisessa kunnossa ja siinä kunnossa kaikki on mahdollista. EM-finaali oli näyttö koko potentiaalistani, se kertoo siitä, mitä voin parhaimmillani esittää.

Mitkä ovat mielestäsi parhaat puolesi ja missä sinulla olisi vielä kehitettävää?
– Olen käynyt erittäin huolellisesti läpi materiaalin tämän kevään kilpailuista ja tehnyt siitä omat johtopäätökseni. Olen kokonaisuutena täysin varteenotettava kilpailija EM-tasolla omassa sarjassani. Vahvuuksissani en hävinnyt kenellekään EM-finaalin kavereista. Suurin vahvuuteni on varmasti erittäin kova lihaserottuvuus poseeratessa. Lihasten yksityiskohdat saavat aikaan vaikutelman, että olen erittäin kovassa kunnossa. Rakenteeltani olen siro, mutta itse rakenteessa ei ole mitään vikaa. CBB:ssä siro rakenne on erittäin suuri etu, mutta se vaatii entistä enemmän lihasmassaa. Voikin sanoa juuri sen, että eniten kehitettävää minulla on edelleenkin isojen lihasryhmien lihasmassassa.


Oletko ollut Santa Susannassa aikaisemminkin?
– Itse asiassa tämä oli minulle ensimmäinen kerta Santa Susannassa. Edelliset EM-kilpailuni pidettiin vuonna 2013 Chisinaussa, Moldovassa. Näitä kahta reissua on erittäin helppo verrata keskenään, sillä ne olivat kuin yö ja päivä 😊 Tuloksellisesti ne olivat kuitenkin lähes identtiset, Moldovassa olin neljäs ja Santa Susannassa viides. Moldovan joukkue oli kolmihenkinen, kun taas Espanjassa oli usean kymmenen hengen oikea JOUKKUE! Tässä näkee, miten pitkälle fitnessurheilu on tullut viidessä vuodessa. Kilpailujen taso kovenee jatkuvasti ja kisohin tulee paremmin valmistautunutta porukkaa. Puitteet Santa Susannassa on kilpailijoiden kannalta lähes optimaaliset, kun taas Moldovassa ne olivat askeettiset. Meidät melkein ryöstettiin majoituksessamme keskellä yötä.

Näytit jo Kultsalla pyöreämmältä lihaksistollisesti. Mitä olit tehnyt eri tavalla kuin aikaisemmin?
– Annoin dieetilleni suhteellisesti enemmän aikaa, kuin aiempina vuosina ja tein dieetin niin rennoksi noudattaa kuin mahdollista. Pidettiin poikani kanssa karkkipäiviä joka lauantai lähelle kisoja asti jne. Tämän rento valmistautuminen sopi vieläkin paremmin itselleni, kuin mikään muu tähän astisista. Se näkyi fressimpänä lopputuloksena ja täyteläisempinä lihaksina lavalla. Myös kilpailuviimeistelyssäni oli selviä muutoksia aiempiin. Kisaviikot olivat hyvinkin erilaiset. Tietyissä asioissa menin äärimmäisyyksiin, mutta tällä kertaa se kannatti.

Minkälainen urheilutausta sinulla on? Miten aloit treenaamaan ja koska?
Pelasin jääkiekkoa 16 vuotiaaksi asti ja puntinnosto alkoi oikeastaan yläasteella jääkiekon kesäharjoitteiden merkeissä. Aloitin salilla käymisen 23 vuotta sitten. Muuta varsinaista urheilutaustaa minulla ei ole.

Kerro miten tällä hetkellä treenaat?
– Tällä hetkellä treenaamiseni ykkösjuttu on se, että en treenaa liikaa. Treenaan salilla koko ajan joka toinen päivä. Mulla on kierrossani kolme eri harjoituspäivää. Kroppa on jaettu kolmeen osaan. Treeneissä joka lihasryhmälle on yksi pääliike, jossa teen vain yhden äärimmäisen kovan sarjan erikoistekniikoineen. Tuon sarjan pitää antaa riittävä ärsyke lihaskasvuun. Näiden pääliikkeiden lisäksi minulla tulee jonkinlainen suurempivolyyminen setti samoille lihasryhmille. Tärkeimpiä asioita treenaamisessa on mielestäni harjoittelun jatkuvuus ja sille annettu aika. Kakkosena tulee tarvittavan kasvuärsykkeen antaminen, mutta liiallisuuksiin on ihan turha mennä. Minkä takia antaa samassa treenissä useita eri kasvuärsykkeitä samalle lihasryhmälle? Se syö vain paautumisaikaa ja altistaa lopulta vammoille. Kolmosena tulee liikkeiden tekeminen nimenomaan lihaksilla, eikä vauhdilla. Koko lihas pitää saada uuvutettua harjoituksessa jollakin mekanismilla.

Ruokavaliosi eli miten syöt kisakaudella ja off seasonilla?
– Kisakaudella päiväni ovat melko identtisiä. Se on minulle helpointa. Monista aterioistani minulla on olemassa myös ns. kylmät versiot, että pystyn helposti syömään dieettini mukaan, olinpa missä tilanteessa tahansa. Dieetillä luotan suht suureen proteiinin ja hiilareiden syöntiin, kun taas rasvojen määrä on hyvin rajoittunut. Off-seasonilla ruokavalioni on hyvin vaihteleva. Teen sellaista ruokaa, mikä todellakin maistuu. Käytän erittäin paljon mausteita ja tykkään tulisemmasta ruoasta. Suuri ero dieettin tulee myös siinä, että jälkiruoat tulevat jokaisen ruoan päälle. Osaan kuitenkin pitää pääni ja mitään ahmimishimoa ei ole koskaan ollut. Tärkeintä hyvässä ruokavaliossa on se, että olo pysyy pitkin päivää energisenä ja että näläntunteen saa pidettyä poissa. Pitä tietää, milloin on syönyt riittävästi.


Classic bodybuilding näytti vielä pari vuotta sitten hiukan nuutuneelta, mutta nyt lajiin on taas saatu henkeä. Mistä luulet tämän johtuvan?
– Mielestäni Classic bodybuilding on kärjen osalta pysynyt erittäin hyvänä lähes kaikki vuodet. Kokonaistaso vaihtelee sitä vastoin melko paljon. Laji on erittäin raaka ja toisaalta kuluttava, että kilpailijoiden on hyvä antaa kropalle välivuosia. Tämä näkyy sitten kilpailijamäärien ja tason aaltoliikkeenä. Siihen kun tulee mukaan uudet kilpailija ja juniorit, niin kilpailijalistat ovat vuosittain arvaamattomia. Hyvä menestys arvokisoissa ruokkii varmasti lajimme harrastajia ja motivoi heitä lähtemään kisalavalle. On erittäin tärkeää, että varsinkin hyvin menestyvillä kilpailijoilla on mahdollisuuksia nostaa tasoaan ja kilpailemaan esimerkiksi arvokisoissa. Lajissamme on monia fiksuja kisaajia, joiden vaikutuksesta tulee uusia kilpailijoita ja laji nähdään arvoisessaan valossa.

Olet ollut mukana lajissa jo kymmenen vuotta, joten sinulle on tullut perspektiiviä lajiin. Mitkä ovat lajin heikkoudet ja parhaat puolet?
Parhaat puolet lajissamme on ehdottomasti tasapuoliset sarjojen maksimipainorajat. Kaikilla on periaatteessa samat mahdollisuudet päästä noihin maksimeihin ja rakentaa niihin paras mahdollinen fysiikka. Pitkän historian omaavana minä tiedä, että se on varmasti mahdollista. Tiedän myös sen, että kun palaset ovat kohdallaan, pystyy menestymään maailmalla myös hiukan pienemmällä fysiikalla. Lihasmassan puutetta ei siis suomalaisten kilpailijoiden ole pakko pelätä. Hyvänä puolena on myös lajin armottomuus, josta pitää pystyä nauttimaan. Jokainen asia, joka vie kilpailijan kroppaa eteenpäin, näkyy yleensä suoraan kilpailujen lopputuloksissa. On aivan mahtavaa nähdä kroppansa muotoutuvan kovalla duunilla vuosien aikana kohti parempia ja parempia tuoksia. Lajin heikkoutena nään toisaalta sen, että kilpailukynnys on usein melko suuri. Useat potentiaaliset uudet kisaajat ovat turhan itsekriittisiä vertaillessaan omaa kehoaan maailman huippujen kanssa. Jokainen kilpailija on kuitenkin yksilö ja se ensimmäinen askel on kaikkien joskus otettava. Toivoisin myös, että potentiaaliset kilpailijat vaihtaisivat enemmän tietoa keskenään ja auttaisivat suomalaista CBB-tasoa entistäkin kovemmaksi. Näin me saataisiin taas arvokisoistakin mitalia kaulaan.


IFBB otti noin viikko sitten uuden lajin mukaan, classic physiquen. Kuinka luulet lajin vaikuttavan kehonrakennustyyppisten kilpailijoiden mukaan tulemiseen, jotka haluavat pysyä klassisissa lihasmassoissa eikä monsteribodauksessa?
– Uudet ”lihaslajit” ovat aina meikäläisen mieleen ainakin silloin, jos ne tuovat uusia huippukilpailijoita lajin pariin. Toivottavasti laji Suomessa löytää oman kilpailijakuntansa ja niitä potentiaalisia kykyjä, jotka eivät CBB painorajoihin mahdu, tulisi kisoihin mukaan sankoin joukoin 😉 Niitä kun tuntuu olevan joka nurkan takana. Itsehän olen aina ollut enemmän veistoksellisien fysiikoiden puolestapuhuja ja seurannut suurella mielenkiinnolla kehonrakennuksen EM ja MM-kilpailuja. Niissä kisoissa kisaajat näyttävät yleensä huomattavasti kovemmilta kuin PRO-puolella.

Onko classic physique sinun mielestä kilpailija CBB:lle vai tukeeko se sitä?
– Näen itse asian niin, että Classic physique toisi vaan enemmän kilpailijoita lihaslajeihin. Toivon ainakin kovasti niin. En oikein nää mitään syytä, että CBB ja CPQ kilpailisivat jotenkin keskenään. Toivottavasti näille lajeille löytyvät selvästi toisistaan eroavat kilpailijaporukat, että samoja kilpailijoita ei yleisön tarvitse katsoa kahdessa eri ”samantyyppisessä” sarjassa.

Saat kiittää tai mainita muutaman sinua kannustaneen tai tukeneen henkilön tai yrityksen.
Suurimmat kiitokset minua tukeneille tahoille. Kuntokeskus Sykexille Lieksassa, FinnMax/Ravinnetukku lisäravinnepuolella. Monet yhteiset yhteistyön vuodet ovat takana ja saamani apu on ollut kullanarvoista. Mulla on myös äärimmäisen kovat taustajoukot perheeni, sukulaisteni ja kavereideni puolesta. Monet kerrat olen heitä kiittänyt tuesta ja tsempeistä, ISO KIITOS EDELLEEN! Kiitos Kuntohelp ja Team Balanced Body (Maiju ja Joonas).

Tuukka Heikkinen on myös itsekin tunnettu valokuvaajana fitness- ja bodyalalla.

Faktat
Syntymäaika – ja paikka: 4.12.1981 Lieksa
Asuu: Lieksa, Pohjois-Karjala
Pituus: 174 cm
Paino: kisoissa ja offilla 73,5kg / 82kg
Tiimi: Balanced Body
Somekontaktitiedot: Instagram (@naturaltukedukem @phototuukka) Facebook ( CBBtuukkaheikkinen)

Kilpailu-ura
2018 EM-kilpailut                                          5
2018 Fitness Classic – 180 cm                   1
2015 CBB SM – 180 cm                              1
2015 PM-kilpailut                                          1
2015 Fitness Classic – 180 cm                    3
2013 MM-kilpailut                                        16
2013 PM-kilpailut                                          4
2013 CBB SM – 180 cm                              1 + Overall
2013 EM-kilpailut                                           4
2013 Fitness Classic – 180 cm                    2
2010 PM-kilpailut -180cm                          4
2010 CBB SM – 175 cm                              1
2010 Fitness Classic – 175 cm                    1
2008 CBB SM – 178 cm                               2
2008 Fitness Classic – 175 cm                    2

Kuvat: Tomi Rehell
Video: Taoani Moisala

TAKAISIN ETUSIVULLE =>